Tips om geen tijd te verliezen

Dit artikel telt 888 woorden en heb je op 2 minuten 30 seconden gelezen, 55 sec als je alleen de vette regels scant)

 

Wachten aan de kassa. Dingen doen die niet bij je passen. Project x neemt meer tijd in. Een deadline niet gehaald. File. Niet kunnen slapen en maar ronddraaien in je bed. De wasmachine doet het niet. Dju, nu ook nog een klusjesman vinden…

 

 Balen. Allemaal verloren tijd. Tijd die beter en nuttiger besteed had kunnen worden.

Om kribbig van te worden!

 

We vinden het belangrijk onze tijd goed te besteden. Tijd is geld. In deze economie van schaarste is ook tijd iets dat je ‘tekort’ kan komen. Een schaars goed!

Daarnaast voelen we ons zelf tekort schieten als we tijd verliezen. We riskeren ons onnuttig te voelen, het niet goed aangepakt te hebben.

 

Wil je nooit meer tijd verliezen?

Nooit meer dat gevoel van onnuttig, falen, het niet goed aan te pakken?

Tips om geen tijd meer te verliezen:

 

  1. Verlies versterken versus minimaliseren en optimaliseren?

 

Het verlies van tijd kan je beschouwen als iets dat voornamelijk in je hoofd gebeurt. Je versterkt dat verlies door het als negatief te beschouwen en jezelf op te zadelen met een onprettig gevoel. Of je kiest ervoor om het verlies te minimaliseren. Zo kan je zelfs het moment optimaliseren!

Je kan bijvoorbeeld de file gebruiken om een creatieve oplossing te bedenken of te luisteren naar een inspirerende cd. Je kan ronddraaien in bed gebruiken om een ontspanningsoefening te doen. Je hebt die keuze!

Je hebt controle over welke gedachten in je hoofd blijven. Wanneer je je huidige moment gebruikt om zorgen te maken over de toekomst, te piekeren over je verleden, te bedenken hoe je iets anders had moeten doen, dan verspil je dat bijzondere moment.

 

Praktisch?

Neem je bijvoorbeeld voor om drie minuten enkel positieve gedachten te houden in je hoofd. Of beloof jezelf om de komende 5 minuten te genieten, ongeacht wat er gebeurt.

Neem je voor om, de volgende tien minuten, telkens stop te zeggen tegen jezelf als je je verleden gaat herdenken, als je gedachten hebt over wat je had moeten doen of hoe vreselijk het is geweest. Het blijft immers verspillen van tijd. Geen enkele gedachte zal ook maar het kleinste deeltje van hoe het was veranderen.

Beslis na die tijdsperiode of je opnieuw en wanneer je je weer iets voorneemt. Door te werken met kleine tijdsperiodes, is het haalbaar en kan je jezelf telkens weer feliciteren met een geslaagd projectje!

 

  1. Leer investeren

Ga je met bovenstaande tip aan de slag dan kan je, in een volgende fase, telkens als je merkt dat je negatief denkt en of je onprettig voelt, dat moment aangrijpen om actief te bedenken wie je wil zijn, wat je wil hebben, waar wil je tevreden over zijn. Doe dat alsof het er al is! Gebruik je verbeelding.

Zoals Neville Goddard aanhaalt in ‘Awakened imagination’:

“Stop met het spenderen van je gedachten, tijd en geld. Leer investeren.  Telkens als we ons verkeerd begrepen voelen, misbruikt, verwaarloosd, verdacht of bang spenderen we gedachten en verdoen we tijd. Wanneer we echter onze gedachten laten gaan over (het gevoel van) wat we willen zijn, investeren we.”

Uit het onderzoek naar ‘Neuroplasticiteit’ weten we dat je jezelf kan veranderen. Door je verbeelding te gebruiken, maak je andere routepaden aan in je hersenen.

 

  1. Leef nu

Deze dag in je leven is de enige dag die je krijgt. Dit moment. Nu. Het is dit moment dat je kan leven. Alleen dit van minuut tot minuut.

Hoe wil je omgaan met dit huidige moment?

Hoe wil je met elk huidig moment omgaan dit jaar?

Bepaal dagelijks je doelen. Kleine doelen. Zoals in tip 1.Begin er naar te leven. Vb een maaltijd zonder suiker, een moment zonder roken, zonder kritiek op jezelf, assertief zijn,… Een hele dag nieuw gedrag oefenen, maakt je een ander mens op het einde van die dag!

‘Laat die nieuwe persoon, die je geworden bent, beslissen over de volgende dag.’ raadt dokter Wayne Dyer aan.

 

  1. Herevalueer problemen

Neem tijd om een eerlijke evaluatie te doen van problemen. Hoogstwaarschijnlijk ontdek je dat problemen vooral in je hoofd zetelen en niet in de werkelijkheid. Investeer wat tijd en je ziet mogelijkheden en opties die je eerder niet bedacht had.

 

  1. Beoefen de ‘geniet’-houding

Verander je houding. Leer te genieten van alles wat je doet.

 

  1. Schrap die vervelende klus

Laat los. Schrap of verminder in aantal of tijdsduur die vervelende, alledaagse klusjes die onbelangrijk zijn. Maak meer tijd in je leven voor plezier.

 

  1. Cultiveer goed voelen over je zelf

Jij bent de enige persoon die altijd met jezelf alle tijd deelt. Je bent onafscheidelijk van jezelf. Leer je goed voelen over jezelf. Niet alleen ben je een wonderlijk menselijk wezen. Je bent ook uniek! Dat is meer dan genoeg een reden om je goed te leren voelen over jezelf in plaats van onproductief kritiek te hebben op jezelf !

 

Kortom: ben je tijd verliezen beu? De meest e tijd verlies je door de manier waarop je over dingen denkt.

 Stop met tijd te verliezen door je gedachten te controleren. Leer te investeren in plaats van tijd en energie te spenderen. Leef elk moment ten volle. Het herevalueren van problemen helpt je relativeren. Daarnaast helpt het beoefenen van de geniet houding, het schrappen of verminderen van onbelangrijke vervelende klussen en het cultiveren van een goed gevoel over jezelf om je leven lang productief te zijn – telkens van ogenblik tot ogenblik!

 

Wil je graag anders in je leven staan en weet je niet hoe?

Het traject Sterk Leiderschap geeft je tools om aan het stuur te staan van jouw leven. Vanuit innerlijke kracht, met meer plezier en gemak!  Lees er meer over.

PS: Ben je het beu dat je niet je volledige potentieel kan inzetten? Wil je daar verandering in brengen? Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Heb je interesse in een jaartraject met mij, wetenschappelijk onderbouwd en ontzettend krachtig? Goed nieuws! Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!