Je creativiteit ontwikkelen: gemakkelijk met deze 4 tips!

Maar liefst 98 procent van de vijfjarigen is een creatief genie volgens het onderzoek van George Land. Wellicht doet dat cijfer je de wenkbrauwen fronsen. Want als je even links en rechts kijkt, besluit je al snel dat het met die creativiteit duidelijk ergens misloopt. Amper 2 procent van de volwassenen blijft dat genie dat hij in de kleutertijd was. Jammer! Maar gelukkig voor jou is het niet onomkeerbaar! Ik geef je graag 4 tips om je creativiteit te stimuleren.

Je creativiteit bij de verloren voorwerpen …
Van 98 naar 2 procent, dat zijn cijfers die tellen, niet? Maar hoe komt het dat je creativiteit zoekraakt? Waarom schuif je je innoverende talent aan de kant?

Ligt het aan ons onderwijs? Kinderen krijgen telkens de boodschap dat er maar één goed antwoord is, geen arsenaal aan mogelijkheden. Wordt creativiteit zo afgeleerd?

Hoort het bij volwassen worden? De meeste kinderen zijn van nature open en onbevangen. Als volwassene pieker je vaak en durf je minder. En dat leidt dan tot ontevredenheid, stress en/of verveling.  

Terug naar het (gelukkige) genie in jezelf
Misschien denk je wel dat je creativiteit voor eeuwig zoek is. Ik kan je alvast geruststellen. Dat is niet zo, maar je moet er wel iets voor doen. De sleutel om je creativiteit terug te toveren, is anders leren denken. Je gaat doelbewust andere paden aanleggen in je hersenen om zo te komen tot ander gedrag en andere denkwijzen. Klinkt dat een beetje zweverig? Wel, het wetenschappelijk onderzoek rond neuroplasticiteit levert harde bewijzen voor deze methode.

Je creativiteit stimuleren heeft trouwens nog grote voordelen, want het bepaalt mee hoe gelukkig je je voelt. Je ziet (weer) meer mogelijkheden. Je brengt (weer) humor in je leven. Je beleeft (weer) meer vreugde.

 

Je creativiteit stimuleren met deze 4 tips

 

1. Aanvaard

Dingen zijn zoals ze zijn. Door dat te aanvaarden – in plaats van ertegen te vechten – stroom je vlotter mee met de situatie. Daarna zie je sneller nieuwe mogelijkheden. Vraag je trouwens af of iets echt wel een probleem is. Zo lukt accepteren veel beter.

Kinderen zijn daar fantastisch in. Ik herinner me uit het boek Omdenken is stom van Berthold Gunster het mooie voorbeeld van een meisje dat een kerstbal laat vallen en zegt: “Kijk papa, het haakje is nog heel!”

2. Blijf in het nu

Accepteer de situatie én vraag je af wat je ermee kunt doen. Sta je in de file, gebruik die tijd dan bijvoorbeeld om (handenvrij) te bellen, een brainstormpje te doen, naar leuke muziek te luisteren.  

3. Doe aan ‘omdenken’

Na tip 1 en tip 2 is het aan jou om de bestaande situatie om te vormen tot een nieuwe situatie. Word een crack in ‘omdenken’, net zoals het meisje met de kerstbal. Bij dat nieuwe vertrekpunt horen ook leuke opportuniteiten. Stel bijvoorbeeld dat je ontslagen wordt. Dat is uiteraard vreselijk. Maar het kan ook de fantastische start zijn voor iets nieuws.

4. Laat ‘zou moeten’ los

Als iets ‘zou moeten’, dan leg je de lat meteen heel hoog. Een ongezond perfectionisme duikt plots op. Je slaagt er amper in om te voldoen aan je eigen opgelegde verwachtingen. ‘Is dit wel echt nodig?’ ‘Mag het een keertje minder?’ Dat zijn de vragen die je jezelf in zo’n situatie moet stellen.

Het voorbeeld bij uitstek: een woensdagavond na een overvolle namiddag waarbij je als mama nog per se gezonde kost op tafel wilt zetten. Maar door alle drukte en stress snauw je bij het minste. Het kan ook anders! Met een boterham en soep in een ontspannende sfeer bijvoorbeeld. Eén keer per week is dat echt geen probleem.

 

Met deze 4 tips slaag je erin om je creativiteit een echte boost te geven. Als leuk extraatje geniet je van wat meer ruimte voor jezelf en zul je je gelukkiger voelen.

Graag hulp bij het ‘omdenken’ van situaties? Het traject ‘Sterk leiderschap’ biedt je tools om anders te leren denken en zo je creativiteit te stimuleren.

Ook als organisatie ben je bij mij aan het juiste adres. Ik werk trainingen op maat uit voor jouw bedrijf.