Communicatie competenties vergroten op werk: Hoe je makkelijk een gesprek aangaat en weer afbreekt

‘Ik wil wel een goede indruk achterlaten op mijn werk, maar ik weet niet echt wat te zeggen.’, zegt Karel die net begon aan een nieuwe job.

‘Het is vaak stil. Niemand weet goed wat te zeggen. Dat maakt het saai’, zegt Mia over de lunchpauzes op het werk.

‘Ik vind recepties ronduit vervelend. Ik vind het moeilijk om een gesprek aan te knopen. Eens in gesprek vind ik het ook weer lastig om weg te gaan, ook al weten we haast niets meer te zeggen tegen elkaar’, zegt Johan.

Gebeurt je dat ook? Je wil wel wat zeggen of iemand aanspreken. Maar je weet niet wat te zeggen. Hoe doe je dat, een goed gesprek met (on)bekenden?

9 Tips voor boeiende gesprekken

  1. Start-tip

Het onderwerp waarmee je start, kan neutraal zijn: het weer, de file, de koffie, de drukte. Doorgaans maakt het niet uit wat de openingszin is, mensen vergeten die ook. Belangrijk aan deze start is het aftasten, het kijken of het klikt én spanning wegnemen.

Liefst start je met iets wat je samen gemeen hebt. ‘Lekker zo’n koffietje, he’. ‘Druk hier, he’. ‘Ook moeite gehad met het vinden van een parkingplek?’

 

  1. Lef-tips
  • Het vraagt lef om op iemand af te stappen. Vaak zijn we onbewust bang voor een boze blik of om ons belachelijk te maken. De realiteit is veel minder erg, maar dat vergeten we vaak. Besef dat het juist geweldig wordt gewaardeerd als je contact maakt met anderen.
  • Stap af op iemand die alleen staat. Je eigen onzekerheid vermindert en die van de ander ook!
  • Ga op de spreker af. Hij heeft net alle spanning van het spreken van zich afgeschud en doet nu niets liever dan verder praten over het onderwerp.
  1. Rustig worden-tip

Sommige mensen worden rustig door te beseffen dat iedereen last heeft van spanning. Anderen besluiten zachter te zijn voor zichzelf en relativeren: ‘Waarom zou je eigenlijk interessant moeten overkomen?’

Een tip om rustig te worden is om de omgeving goed in je op te nemen. Wie zijn de mensen, hoe ziet de ruimte eruit, wat gebeurt er? Zo ben je er meer, hier en nu. Zo verdwijnt makkelijker vervelende gevoelens, als het gevoel om er buiten te staan.

 

  1. Oogcontact-tip

Contact leggen begint met kijken. Om oogcontact te krijgen, loop je soms om iemand heen,   zodat hij gaat kijken. En dan volgt de openingszin. Neem de tijd, je hoeft je niet te haasten.

 

  1. Luister-tip

Het belang van luisteren wordt vaak sterk onderschat. Luisteren is een vorm van aandacht geven; en iedereen vindt het prettig aandacht te krijgen. Met enkele gerichte vragen, stuur je het gesprek, zonder daarbij zelf veel te hoeven praten.

 

  1. Loslaat-tip

Als een gesprek echt niet van de grond komt, het klikt niet of je bent uitgepraat, laat het dan los.

Geef jezelf en de ander de ruimte om een nieuw gesprek aan te knopen. Rond af, dank de ander en ga verder.  ‘Dank je voor dit gesprek. Fijn kennis te maken. Ik ga daar nog even een praatje slaan. Fijne dag verder!’ is een fijne zin om daarvoor te gebruiken.

 

  1. Hoe-ga-ik-verder-tip

Soms is het onderhouden van een gesprek belangrijk, zoals bij een zakelijke lunch. Een tip van een vroegere Nederlandse premiersvrouw, Liesbeth den Uyl: ‘Ik vraag, waarmee hij bezig is, daarna, hoe het zo gekomen is, vervolgens, hoe hij hoopt dat het over tien jaar zal zijn. En of het nu over tractoren gaat, of over nieuwe nylon vezels of fossiele inktvissen, dat is gelijk’, schreef ze in haar boek Eten op Buckingham Palace.

 

  1. Boeiende-vragen-tip

Oefen jezelf in boeiende vragen stellen. Vragen die de ander ruimte geven om iets positiefs te vertellen én die jou ook nog kunnen inspireren!

Kijk eens welke vraag je inspireert en zie alvast die sprankel in de ogen van je gesprekspartner!

  • Wat was je leukste moment het voorbije jaar?
  • Wat inspireert je op dit moment het meest?
  • Waar heb je laatst om moeten lachen?
  • Waarover ben je het trotst, als je terugkijkt op je werk/leven/…?
  • Wat zou de rest van het jaar/het komende jaar voor jou geslaagd maken?
  • Wat vind je boeiend aan je werk?
  • Wat is je favoriete boek, film, muziekstuk van dit jaar/vorig jaar?
  • Wat heb je geleerd dit jaar?
  • Gewoon even uit nieuwsgierigheid: Stel dat je een dier zou kunnen zijn, welk zou je dan willen zijn?
  • Stel je wint de lotto en besluit een sabbatjaar te nemen. Wat zou je doen?
  • Wat staat er op je bucketlist voor het komende jaar? Wat wil je zeker doen?

 

  1. Modelleer -tip

Ga voor jezelf na wat precies lastig is voor je in een gesprek aanknopen of onderhouden. Maak er een leerpunt van. Kijk dan wie er wel goed in is. Zo kan je letterlijk ‘de kunst afkijken’. Welke zinnen gebruikt de ander? Wat zijn onderwerpen? Wat denkt de ander over een gesprek aanknopen of onderhouden? Ook fijn om daarover een gesprek te hebben!

 

Je vind in dit artikel een hele waaier aan tips om een boeiend gesprek te starten of te onderhouden.

Met welke tips ga je aan de slag?

Wanneer neem je je voor om te oefenen met een nieuwe openingszin of vraag?

Geef jezelf de ruimte om te experimenterenFeliciteer jezelf met elke poging die je doet. Het hoeft niet perfect te zijn. Mensen vinden het doorgaans fijn als je het initiatief neemt tot een gesprek!

Ik ben heel benieuwd naar je experimenten. Deel er gerust iets over op facebook!

PS: wil je tips zoals deze ontvangen in de vorm van een online cursus ‘Ga voor Briljante Communicatie‘? Meld je hier aan, dan ontvang je ze in je eigen mailbox, elke 3 dagen één mail, 40 dagen lang!