Succesvol, zelfs met imposter syndrome?

Ik heb het geluk te mogen werken met vele prachtmensen, ondernemers, leiders, managers, consultants,… Durvers, doeners, toppers, met heel veel kwaliteiten. Ik sta vaak met bewondering te kijken naar de stappen die ze zetten.  Vaak echter zitten ze in een nieuwe situatie. En dat kan verlammend werken, onzekerheid triggeren of hen ‘s nachts wakker houden.

Zo ook bij deze beloftevolle leidinggevende. Recentelijk gepromoveerd van medewerker naar leidinggevende. Een job die ze zo graag met gemak zou willen doen, maar nu loopt ze op tegen het gevoel er de brui aan te willen geven. ‘Ik heb het gevoel niet bekwaam te zijn. Ze zelfs te bedriegen. Dit heeft een naam, Imposter Syndrome, las ik. Als ik het erover heb met mijn collega’s leidinggevenden, dan geven ze aarzelend toe er ook last van te hebben. Moest ik niks vragen, lijkt het alsof enkel ik daar last van heb, en het idee heb dat ik het niet kan’, zegt ze met rood omrande ogen. Met enkele vragen heeft ze meer inzicht hoe dit Imposter Syndrome in haar werkt en weet ze er beter mee om te gaan, in plaats van er het slachtoffer van te zijn.

In vele vroegere jobs, had ik vaak ook een onzeker gevoel. Ik had het idee dat anderen het beter konden. Soms was ik ronduit bang, want het stemmetje in mijn hoofd vertelde me dan dat het niet lang zou duren of ze zouden me ontslaan. Dat gebeurde echter niet…

Als ondernemer in nieuwe situaties kan het bij mij opnieuw de kop opsteken. Onzekerheid. Mogelijk verwacht je dat niet van mij. Ik geef vlot presentaties, workshops, webinars, … En daar zie je me in mijn professionaliteit. Ik weet wat ik breng en wat ik kan. Maar in nieuwe situaties, voelt het vaak weer als opnieuw beginnen. Gelukkig weet ik hoe mijn brein werkt en kan ik het telkens omdraaien, zodat de onzekerheid me niet belemmert.

 

Groot risico op onbenut potentieel

Het risico op onnodig afhaken of, op zijn minst, op zich klein houden en niet die waarde kunnen zijn die potentieel aanwezig is, is groot.

Tel daarbij – in het geval van stoppen in de gekozen richting – de kost van heroriëntatie of voor een bedrijf de aanwerving en inwerktijd, noch afgezien van de emotionele last en het gevoel van mislukt te zijn? Een bangelijk hoge optelsom!

Wat is het imposter syndrome?

Het begrip imposter syntrome of “oplichterssyndroom” dook voor het eerst eind jaren ’70 op in een artikel van klinisch psychologen Pauline Clance en Suzanne Imes. Ze merkten dat veel succesvolle vrouwen denken, ervaren en het gevoel hebben – ondanks bewijs van succes – dat hun succes niets te doen heeft met hun persoonlijke kwaliteiten of hard werken.

Ze doen succes af als toevallig geluk hebben, een accidentje of de gunstige timing.

Wat zijn herkenbare valkuilen?

 • Hard werken

Zo willen ze voorkomen dat men ontdekt dat ze bedriegen. Hard werken leidt vaak tot meer success. Hierdoor echter blijft de angst ‘om door de mand te vallen’ bestaan.

 • Zich onecht voelen

Ze willen graag de correcte, en gewenste, antwoorden geven, waardoor ze het gevoel kunnen hebben onecht te zijn.

 • Weinig zelfvertrouwen

Ze is bang afgewezen te worden als ze haar intelligentie laat zien of duidelijk gelooft in haar vaardigheden. Om dit te vermijden overtuigt ze zich dat ze niet intelligent is, of geen success verdient, en zorgt ze ervoor geen tekenen van zelfvertrouwen te laten zien. Bescheidenheid lijkt een troef.

Lees meer over de drie valkuilen van bescheidenheid.

 • Perfectionistisch

Ze legt de lat te hoog. Daardoor vergroot ze haar onzekerheid. Want juist in een nieuwe situatie kan je niet bogen op jarenlange ervaring en kan je de berg enkel beklimmen door er heuveltjes van te maken .

 

Komt dit enkel voor bij vrouwelijke leidinggevenden?

Volgens studies hebben 70% van de mensen op een gegeven moment last van het imposter syndrome.

Niet alleen leidinggevenden. Niet alleen vrouwen. Wat denk je van:

 • De pas verkozen politieker die ongerust is of hij zijn campagnebelofte wel kan nakomen.
 • De investeerder die een miljoen bij elkaar heeft gehaald en leest over een komende recessive en daarbij wel heel erg moet slikken
 • De nieuwe CEO die het zweet uitbreekt als ie denkt aan de huidige trends en hoe die bij te benen?
 • De ondernemer, die het wel gemaakt heeft, maar zich zorgen maakt dat zijn buffer ineens een beschamende klap krijgt.
 • Google medewerkers die het gevoel hebben sterk onder te doen voor hun creatieve en uitblinkende collega’s.
 • De consultant met jaren ervaring die net aangesloten is bij een nieuwe adviesgroep en zich continu vergelijkt met de andere, oudere collega’s. Het verlamt hem, kost mega veel energie.
 • De ondernemer die de markt wil verkennen. Ze hoeft enkel te gaan praten met mogelijke klanten. Maar contacten leggen stelt ze uit. ‘Niemand zit toch op mij te wachten?’, denkt ze, en dit houdt haar klein.

Uitblinken in plaats van klein blijven?

Hoe kan je op zo’n moment, als getalenteerde CEO, investeerder, ondernemer, professional of leidinggevende bouwen aan je (zelf)vertrouwen, zodat je wel kan uitblinken, in plaats van je klein te houden?

Daar ga ik op mijn volgend artikel graag voor je op in. Deelnemers aan het traject Sterk Leiderschap vonden de sleutel hoe je aandacht te verleggen van je belemmerende onzekerheid, zodat ze toch durven stappen te zetten. Stappen die veel voldoening geven en hen ronduit gelukkiger maken. En niet alleen henzelf. Ook collega’s, medewerkers, klanten of opdrachtgevers.

Lees bijvoorbeeld het artikel over hoe Lies haar job wou opgeven, dat niet deed, en wel zichzelf ging overtreffen. Met gelukkige medewerkers als gevolg!

Herken je jezelf hierin?

 • Is het vaak moeilijk voor je om trots op jezelf te zijn?
 • Vind je alles wat je doet maar gewoon?
 • Leidt dit bij jou tot uitstellen?
 • Tot twijfelen en een soort verlammend gevoel?
 • Of neig je juist tot perfectionisme en ga je harder werken, meer presteren en wil je alles onder controle houden?

Dan heb je mogelijk ook te maken met het ‘imposter syndroom’

Belangrijk!

Dit is echt geen psychologische of psychiatrische ziekte. Het is een reactie op een situatie. Die reactie kost je veel energie en is onprettig. Gelukkig kan je er wel invloed op hebben. Check daarvoor het volgende artikel!

 

Het traject Sterk Leiderschap helpt professionals, leidinggevenden en ondernemers om hun kwaliteiten en competenties beter naar buiten te kunnen brengen, zodat ze makkelijker hun top bereiken. Dat geeft meer geluk, voldoening én waardering. De mogelijkheid om in te schrijven start binnenkort! Er is beperkt plaats én enkel na een afstemmend gesprek om te kijken of het programma je optimal vooruit kan helpen.

Kan je niet wachten en wil je alvast afstemmen of het iets voor je is? Reageer snel en vraag je scan-gesprek aan!

PS: ben je coach en wil je graag extra tools om mensen daadwerkelijk te helpen stappen te zetten? En daarbij ondersteuning bij je bedrijf, zodat je makkelijker kan werken met ideale klanten? Vraag je scan-gesprek aan en ik geef je inspiratie en tips en laat je je extra mogelijkheden zien!

Ook interessant voor jou: