Tips van sprekers om succesvol te presenteren

Vaak schiet iemand in onzekerheid of zelfs angst bij de gedachte aan opkomen voor eigen ideeën of presenteren in een kleinere of grotere groep.

Martine denkt ‘Ik maak me belachelijk. Ik ga vragen krijgen waar ik niet kan op antwoorden’, Frederik ‘Ik spreek niet boeiend’, Johan vreest ‘ ik krijg ze niet mee’.

Die, vaak onbewuste, gedachten maken het geheel ronduit lastig en een moeilijke klus. Met als resultaat opkijken tegen, klamme handen, lood in de schoenen.
Waar herken jij dit?

Op een boeiende manier presenteren, je collega’s overtuigen van je idee, je management informeren over de vorderingen en zelfs je vakantie organiseren met je kinderen en partner, het vraagt de kunst van anderen in beweging te brengen. Een vorm van leiderschap eigenlijk.

Misschien houd je het niet voor mogelijk, maar toen ik afstudeerde stond het voor mij al lang vast. Ik ging NOOIT voor groepen staan. Het voelde als sterven als ik iets moest doen in het openbaar. Ik was verlegen, ik voelde me bang. Ik vermeed het zoveel mogelijk.
Ondertussen is er heel wat veranderd. Ik sta nu met plezier voor groepen.  Spreken en training geven is een vaardigheid geworden.
Dat ging natuurlijk niet vanzelf. Ik kreeg coaching, volgde training, investeerde nog eens. Ik oefende veel. In kleine groepen, grote groepen, groepen arbeiders, groepen bedienden, lezingen geven. Mijn eigen trainingen en ook als freelancer. Oefenen om vaardiger te worden in het spreken voor en werken met groepen.

Ik ben er zeker van dat je elke vaardigheid kunt leren beheersen als je bereid bent om het te leren en blijft oefenen, oefenen en oefenen. Onderzoek wijst uit dat we iedere vaardigheid of ons prestatievermogen kunnen trainen, net zoals we onze spieren trainen, door voorbij je comfortzone te gaan, dan te rusten. En dan herhalen!

Hoe zou het voor je zijn moest je mensen makkelijk kunnen inspireren. Als je merkt dat ze geïnteresseerd volgen.  Als je gewoon zou weten wat ze denken? Als de aandacht niet continu bij jou zou liggen, maar je die bij henzelf kan leggen? Veel makkelijker, niet?
Dit gaat over hoe anderen boeien, hoe ze mee krijgen.

Hier vind je 5 tips die je kunnen helpen om je presentatie boeiend te maken. Ik leerde ze toepassen de voorbije 20 jaar en ze maken dat training geven en lezingen houden zo veel boeiender is geworden. Minder stressen, meer impact! Voor een presentatie of om je baas te overtuigen.  Jij ook?

1. Je start als beginner
De meeste mensen denken dat goed kunnen spreken in het openbaar een talent is. Dat je er mee geboren wordt. Dat is echter, zoals ook blijkt uit mijn situatie, gewoon niet waar. Elke inspirerende spreker was ooit een beginner. Het is een stapsgewijs proces. Het is dus aan jou om stappen te zetten richting inspirerend spreken!

2. Hou ze wakker
Hoe hou je je publiek wakker? Hoe zorg je ervoor dat ze aandachtig blijven? Door ze te engageren. Laat zeantwoorden op vragen bijvoorbeeld. Stel goed doordachte vragen, waarbij ze een hand kunnen opsteken voor ja, nee of ik weet het niet. Zorg in de antwoorden dat iedereen zich erin herkent, zo sluit je niet ongewild mensen uit.
Bijkomend voordeel is dat je reactie krijgt. Je kan verder bouwen op de antwoorden die je krijgt.

Ann overliep in haar lezing een lange lijst subsidiemaatregelen. Saai, vond ze zelf. Toehoorders haakten af. Hoe kan ik dat anders doen? Ik moet het toch allemaal behandelen?, zei ze. Ben je zeker?, vroeg ik. Hoe zou het zijn om bij de bijna nooit voorkomende punten te vragen ‘wie komt voor deze situatie in aanmerking?’ en bij een ja, de boodschap te geven je even aan te spreken op het einde? Dat was makkelijk toe te passen, vond ze. Ze leerde steeds meer vragen te stellen, had daardoor minder last van stress en vond haar presentaties zelf boeiender geworden!

3. Vertel een verhaal
Hoe kom je enthousiast en inspirerend over? Vertel een verhaal! Iets wat je hebt meegemaakt, iets wat een ander heeft meegemaakt. Zorg voor herkenbaarheid, zo trek je de aandacht.

4. Daag je belemmerende gedachten uit!
Welke negatieve gedachten houden jou bezig? Wat is het ergste dat je kan gebeuren?

Ik betrapte mezelf er op dat ik het idee had dat mijn deelnemers het niet boeiend vonden. De angst dat ze mij niet leuk vonden, dat ze er niets aan hadden. Het belemmerde me sterk.

Vraag je af of deze gedachten 100% waar zijn. Klopt het dat ze ook gewoon gedachtes zijn met weinig waarheidsgehalte, eigenlijk een illusie.
Als je de andere richting uitdenkt: welke gedachte ondersteunt je?

Ik leerde mijn angsten te onderzoeken. Ik zag daardoor in dat deelnemers tevreden waren, dat ze het boeiend vonden en plezier hadden samen. Het maakte dat ik er meer ontspannen kon staan!

Als je vol zit met spreekangst laat je weinig ruimte over voor overtuigingskracht.

5. Heldere call to action
Zorg dat het duidelijk is wat je wil dat de toehoorder gaat doen. Wat wil je dat die persoon dient mee te nemen uit de presentatie? Wat wil je nu dat je leidinggevende gaat doen?  Hoe wil je dat je toehoorder zich voelt? Wil je dat die persoon een ja geeft, gaat oefenen, zich inschrijven, iemand voor je contacteert?

Wil je graag minder stress en meer effect met je presentatie? Wees bewust dat je jezelf daarvoor de ruimte dient te geven om te groeien en stappen te zetten. Je kan je presentatie zoveel boeiender maken als je je publiek engageert en vragen stelt of verhalen vertelt. Daag je belemmerende gedachten uit, want eens je ze tegen het licht houdt is het veel prettiger. Zorg dat je helder overbrengt wat je wil dat de toehoorder doet.

In het traject ‘impact in je communicatie’ krijg je helder hoe sterk vragen kunnen werken. Welke communicatietypes er bestaan en hoe je, door daar rekening mee te houden, je meer effect kunt sorteren bij je klant, collega, leidinggevende of partner. Je krijgt een duidelijk zicht hoe je met minder stress en meer effect kan presenteren.
Klik hier voor meer info en inschrijven: https://www.bureaustroom.be/vergroot-je-impact/

 

PS: Wil jij ook gaan voor een positieve mindset en meer succes? Dan is het traject ‘Sterk leiderschap’ echt iets voor jou! Lees er meer over.

Ook organisaties zijn hier aan het juiste adres! Heb je nog ruimte in je opleidingsbudget? Ik werk deze trainingen graag uit op maat van jouw bedrijf. Contacteer ons.

PS2: Ben je het beu dat je niet je volledige potentieel kan inzetten? Wil je daar verandering in brengen? Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Heb je interesse in een jaartraject met mij, wetenschappelijk onderbouwd en ontzettend krachtig? Goed nieuws! Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!