Rampscenario’s als potential ombuigen naar zelfvertrouwen

De zon straalt. De blauwe lucht lonkt. Sandra kijkt door het raam van haar kantoor. Mmm, zal ze deze middag vrijaf nemen? Dan ziet ze haar to do list voor het project waar ze aan werkt. Haar baas zou het onprofessioneel vinden. De collega’s ervaren het misschien als in de steek gelaten worden. Wie weet loopt het dan ook mis met het project, want haalt ze een deadline niet. Of weet ze niet wat te zeggen tijdens de meeting van morgen. Allerlei rampscenario’s vliegen door Sandra’s hoofd. Zo ziet ze al voor zich dat ze een volgend project niet meer mag doen. En ontslagen wordt bij de volgende herstructurering.

Ze wordt er onzeker van.

Zuchtend dwingt ze zich weer om aan het werk te gaan.

Wat gebeurt er eigenlijk echt?

Sandra haar gedachten gaan met haar op de loop.

Ze ziet een onprettige toekomst, waarin dingen niet lukken en haar omgeving haar niet apprecieert.

Is die toekomst waar?

Doorgaans niet. Van alle bedachte rampscenario’s doet meer dan 90% zich niet voor.

En zelfs als aspecten zich zouden realiseren, vb ze wordt ontslagen tijdens een reorganisatie, dan nog heeft het negatieve toekomstbeeld vooral een negatief effect:

Ze raakt erdoor verlamd. Ze wordt angstig. Ze gaat haar baas en collega’s het zoveel mogelijk naar hun zin maken. Daardoor verliest ze haar sprankel. Ze durft minder. Neemt minder initiatief en zo minder risico. Ze voelt zich eerder ongelukkig. Ze moet telkens werken om rampscenario’s te voorkomen. Dat is haar motivatie, en die voelt eerder onprettig.

Welke aspecten herken je in dit verhaal? Waar loopt het in jouw leven zo?

Om met meer zelfvertrouwen én met meer plezier te werken, hoeft noch je baas, collega’s of job te veranderen.

Jij dient te veranderen.

Hoe?

Door anders te denken.

Anders denken levert andere gevoelens op.

En een positievere spiraal van gedachten.

Waardoor je van rampscenario en slecht voelen schuift naar mogelijkheden, zelfvertrouwen en beter voelen.

Wat voor effect heeft dat?

Je gaat anders kijken. Je gaat je anders voelen.

Mogelijk merk je zelfs dat in plaats van te moeten, je meer zin erin krijgt.

Meer werkplezier dus. Het wordt eerder ‘willen’ in plaats van ‘moeten’.

Moet ik nu gewoon anders gaan denken?

Kan je dat? Of heb je daar hulp bij nodig?

Want … dan hoef je het warm water niet alleen terug uit te vinden. En ga je sneller vooruit.

Sommigen beklagen zich erna …

‘Had ik dit maar eerder gedaan. Dan had het anders gelopen en had het me veel miserie bespaard.’

Ik nodig je uit om met mij stappen te zetten in het traject Sterk Leiderschap.

En wat bracht dat vorige deelnemers op?

  • Ze leerden hoe op te schuiven van onzeker en niet volledig geloven in zichzelf naar zeker en een succesmindset. Hierdoor staan ze sterker.
  • Ze kunnen hun piekeren, twijfelen en angst stoppen. Dat geeft bevrijding, rust en meer mogelijkheden.
  • Ze weten hoe NIET het verleden te herbeleven. En wel positief hun toekomst te sturen. Want zo is het leuk en plezant. En bereiken ze met meer gemak aanzienlijk betere resultaten.

Hoe dat er dan concreet uitziet?

  • Lies voelde zich onprettig als verse leidinggevende. Het aansturen van haar team deed haar veel energie verliezen. Al snel stond ze veel sterker. ‘Het is alsof je het slotje er van af hebt gehaald. Wat er in zit, kan nu naar buiten komen. Het aansturen van mijn team gaat veel gemakkelijker en het is veel fijner.’
  • Koen was ongelukkig. Hij zag geen uitweg uit de negatieve stressspiraal. Nu weet hij zijn doemscenario’s om te buigen naar vol vuur en geloof in zichzelf actie nemen richting zijn droom. Hij staat er weer. Enthousiast.
  • Els vond zichzelf terug door het traject. ‘Ik zou het heel zeker aanraden aan anderen, want door enkele tools kan je je leven terug jouw eigen sturing geven, voel je je sterker.’ schreef ze.
  • An & Gert waren beide ontslagen en hadden burn-outverschijnselen. Ook al was er geen zicht op een nieuw inkomen, toch zetten ze de stap. Het resultaat mocht er zijn. ‘Ik stond er in mijn sollicitaties, vol zelfvertrouwen en rust. Je traject heeft daar zeker toe bijgedragen. Ik heb nu de job waar ik al 10 jaar van droom.’

Geef je er dit jaar ook een lap op? Start het traject Sterk Leiderschap.

Ook organisaties zijn hier aan het juiste adres! Heb je nog ruimte in je opleidingsbudget? Ik werk deze trainingen graag uit op maat van jouw bedrijf. Contacteer ons.

PS: Ben je het beu dat je niet je volledige potentieel kan inzetten? Wil je daar verandering in brengen? Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Heb je interesse in een jaartraject met mij, wetenschappelijk onderbouwd en ontzettend krachtig? Goed nieuws! Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!