5 tips om je angst de baas te worden

Hoe ga je om met aanslagen in Parijs? Met terreurdreiging in Brussel? Of dichterbij: angst om je oude, saaie job op te geven? Of een verandering in je leven door te voeren?

Of: Hoe zorg je ervoor dat angst je niet overmant? En je verlamt?

Angst is een belangrijk natuurlijk fenomeen. Het helpt je om risico’s in te schatten. En daarnaar te handelen, door oplossingen en mogelijkheden te bedenken. Zo kijk je voor het oversteken van de straat naar links en rechts. Nodig, toch?

Vaak echter hebben we geen handvaten om met angst om te gaan. Daardoor blijven we zitten. Nemen we geen beslissing. Hebben we last van onzekerheid, somberheid. Soms jarenlang.

Wat een nadelig effect!

Wat kan je doen met angst?

Dit zijn de basisregels

Tip 1: Waar je je aandacht op richt groeit

Lees je uitgebreid de krant over aanslagen, kijk je naar alle beelden op tv? Volg je het nieuws over de terreurdreiging op de voet? Lees je alle artikels over ‘moeilijk een job vinden’?

Geen wonder dat het je ongemakkelijk doet voelen.

Richt je je aandacht op iets dat je bang maakt? Dan groeit je angst. Simpel!

Een pleidooi om alle nieuws te bannen? Welnee. Selecteer echter eens datgene wat je een goed gevoel geeft. De rest minimaliseer je zoveel mogelijk. Niemand is er bij gebaat als jij je ongemakkelijk voelt…

Tip 2: Richt aandacht op iets wat vertrouwen geeft

Naast aanslagen zijn er veel meer steden waar er vrede is. Naast mensen die moeilijk een job vinden, zijn er duizenden anderen die werken, of die wel een job vinden.

Ja maar, … is dan vaak de reactie. Ja zeker!

Ga eens na wat het voor je doet als je je dankbaarheid richt op alle vredevolle steden, alle werkende mensen, alle inspirerende verhalen die je kan vinden van jobs zoeken?

***Het hielp mij alvast om met rust deze maandag naar Brussel te gaan voor een training!***

Tip 3: gebruik de angst om te verbeteren

Ga na: waarvoor ben je angstig? Kan je iets bedenken dat je zekerheid kan geven?

Zo kan je, als je onzeker bent in het openbaar vervoer, op voorhand verschillende mogelijkheden opzoeken en noteren. Of een goed uitgewerkt draaiboek geeft je handvaten als je dreigt een black-out te krijgen tijdens een lezing of workshop,…

Tip 4: leer je angst te onderzoeken

Zoals Byron Katie aanhaalt: elke gedachte die pijn doet of angst geeft, is onwaar. Interessante stelling. Je angstige gedachten onderzoeken geeft helderheid, rust, vertrouwen en relativeringsvermogen. Vraag je vaker af: ‘is dit waar?’

In de training Zelfvertrouwen maak je met deze methodiek alvast kennis. In het nieuwe, voornamelijk individuele programma, Next Level Leiderschap, onderzoek ik samen met je je zekerheden. Bewezen resultaat!

Tip 5: ga om met mensen die je inspireren en die positief in het leven staan

Je hebt in sé de keuze hoe je je leven doorbrengt: angstig of in vertrouwen. Of je kiest de ene emotie, of de andere. (Kiezen is makkelijker als je je gedachten kan onderzoeken!).

Zorg ervoor dat mensen en situaties om je heen je keuze versterken.

Nog beter: wees zelf inspirerend!

Welke stappen ga je zelf zetten? Hier samenvattend:

Krijg helder waar je je aandacht op richt. Richt je aandacht doelbewust op iets dat meer vertrouwen geeft. Gebruik angst als raadgever om te verbeteren. Leer je angst te onderzoeken. Ga om met mensen die je inspireren en die positief in het leven staan.

Ik lees het graag op facebook!

 

Wil jij ook gaan voor een positieve mindset en meer succes? Dan is het traject ‘Sterk leiderschap’ echt iets voor jou! Lees er meer over.

Ook organisaties zijn hier aan het juiste adres! Heb je nog ruimte in je opleidingsbudget? Ik werk deze trainingen graag uit op maat van jouw bedrijf. Contacteer ons.

PS: Ben je het beu dat je niet je volledige potentieel kan inzetten? Wil je daar verandering in brengen? Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Heb je interesse in een jaartraject met mij, wetenschappelijk onderbouwd en ontzettend krachtig? Goed nieuws! Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!