9 manieren hoe een crisis je onoverwinnelijk maakt

Ben je ontslagen? Of bang dat je job op de tocht staat? Word je geconfronteerd met een ziekte? Loopt je relatie op zijn laatste benen?

Crisis… we worden er allemaal mee geconfronteerd op verschillende momenten in ons leven.

Vaak vinden mensen verandering op zijn zachtst gezegd erg vervelend. Een herstructurering, een ontslag, een scheiding: ze vinden dat het er niet zou mogen zijn. Zeker op vlak van werk en inkomen raakt dat aan onze veiligheid. ‘Ga ik mijn rekeningen nog kunnen betalen? Ik moet het toch niet met minder gaan doen’, zijn angsten die maken dat we ons vastklampen aan wat er is en ons doen verzetten tegen de situatie.

Hoe je kijkt naar de situatie bepaalt hoe je die ervaart. De betekenis die je eraan geeft, maakt dat het een verandering is of een crisis.

Hoe reageer jij?
Vind je het erg vervelend?
Slaat de paniek je rond je hart?
Hou je de knip op je portemonnee?
Reageer je boos en gefrustreerd?
Trek je je misnoegd terug?

Of … zoek je de zin voor jou in deze crisis?
Sta je ervoor open om je leven die nieuwe wending te geven die het blijkbaar nodig had?

Crisis is verzet tegen verandering. Crisis kan aanvoelen als geforceerd, geduwd worden in iets dat je niet wil. Willen dat het blijft zoals het was, maakt dat je moeilijk mee kan bewegen. Je kan de kans niet zien die erin ligt: bijvoorbeeld meer jezelf te zijn, iets te gaan doen dat beter bij je past, je creativiteit kunnen aanspreken.

Een dergelijke reactie kan er bij horen. Blijven hangen in angst en/of boosheid is niet effectief of zinvol. Verzet leidt dan tot stilstand, tot het missen van kansen.
Door de angst en de boosheid onder ogen te zien, kan er weer beweging komen. Een keerpunt is mogelijk en met wat doelbewuste inspanning kan je mogelijkheden gaan zien!

 

Hier vind je 9 tips om creatiever, opener en met meer zin voor vernieuwing een crisis aan te gaan.

1. Signaalfunctie
Bekijk de ‘crisis’ als een signaal. Blijkbaar is het tijd voor iets anders. Neem tijd om helder te krijgen wat dit signaal voor jou betekent.

 

2. Investeer in jezelf
Het wiel zelf uitvinden, hoeft niet meer. Je kan sneller, aangenamer en deskundiger vooruit met de hulp van anderen. Investeren in jezelf betekent dat boek kopen, die online training doen, een coach aanspreken, investeren in een opleiding. Voor verandering is vaak nieuwe kennis en vaardigheden nodig. Gun je die. Anders maak je moeilijk wat ook makkelijker kan.

 

3. Stop je angst
Onderzoek wat je angst geeft. Wat maakt dat ik deze situatie niet wil? Waar ben ik bang voor? Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
Ga je angst herkaderen. Is het waar wat ik allemaal denk? Kan het tegenovergestelde ook waar zijn?
Zijn er mensen die eenzelfde situatie positief doorgemaakt hebben?
Als één dat kan, kan jij ’t ook!

 

4. Reflectie
Denk eens na over deze vragen:
Welke mogelijkheden zitten er in deze situatie?
Wat is er dat ik eigenlijk inderdaad liever anders zou willen? Welke verlangens zijn er naar ‘anders’ en ‘beter’. Hoe zou ik er het beste van kunnen maken? Kan ik er misschien zelfs beter uitkomen?
Sta stil bij deze vragen, zonder je, in eerste instantie, te bekommeren om wat en hoe.
Deze vragen helpen je om vanuit verzet en – doorgaans ook een slachtofferpositie – terug sturing te geven aan je eigen leven!

 

5 Laat een licht schijnen op je zelf
Onderzoek wat je kwaliteiten en talenten zijn, wat je nu echt wil. Heb je daar hulp voor nodig op je carrièrevlak, dan zijn er vaak mogelijkheden voor gratis loopbaancoaching. Een lijst van organisaties vind je via www.vdab.be. Een andere, effectieve en kwaliteitsvolle mogelijkheid vind je bij www.passionforwork.be

 

6. Onderzoek je mindset: ontmantel belemmerende patronen
Een nieuwe richting uit willen, betekent ook botsen tegen wat je tegenhoudt. Je eigen belemmerende ideeën vertalen zich vaak in uiterlijke omstandigheden. ‘Het gaat niet omwille van de kinderen’, ‘het lukt niet in deze crisistijd’, ‘mijn werkgever gaat het nooit willen’. Dit zijn geen gedachten die je helpen!
Leer je belemmerende patronen te ontmantelen. Ze zijn doorgaans alleen maar waar, als je ze voor waar wil blijven aannemen.

 

7. Geef ruimte aan emoties
Zie je het niet zitten? Voel je teleurstelling? Geen zin? Angstig? Onzeker? Besteed hier aandacht aan. Zorg dat de emotie kan oplossen. Zo ontstaat er ruimte voor iets nieuws.

 

8. Vernieuwende ideeën komen uit het hart!
Luister naar je hart, het geeft je waardevolle informatie. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je hart kwaliteiten heeft, die tot verrassende en positieve resultaten leiden. Je hart is in staat je te inspireren naar je meest vervullende, optimale weg.

 

9. Hou vol, je kan ‘t.
Als je hebt ontdekt wat je wilt, maak een plan. Zoek naar mogelijkheden en maak de stappen om er te geraken concreet. Wat is de eerste stap die je zou kunnen zetten? Ga het doen!
Verandering vraagt ook moed en doorzetten. Hou een positief beeld in gedachten van je toekomst. Het kan alleen maar beter worden!

 

Wil je graag anders in je leven staan en weet je niet hoe?

Het traject Sterk Leiderschap geeft je tools om aan het stuur te staan van jouw leven. Vanuit innerlijke kracht, met meer plezier en gemak!  Lees er meer over.

PS: Ben je het beu dat je niet je volledige potentieel kan inzetten? Wil je daar verandering in brengen? Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Heb je interesse in een jaartraject met mij, wetenschappelijk onderbouwd en ontzettend krachtig? Goed nieuws! Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!