Ken je je kracht? Drie stille krachten van introverten en hoe je ze gebruikt

Ben je graag alleen? Denk je eerst voordat je praat? Heb je een rijke gedachten wereld en kost het je energie om je tussen andere mensen te begeven?

Of:

Kom jij juist tot leven wanneer je je in een groep bevindt, krijg je hier energie van, houd je van veel afwisseling, en praat je gemakkelijk zonder er eerst over na te denken?

Wanneer je je meer in de eerste omschrijving herkent, is de kans groot dat je introvert van aard bent. Wanneer je je meer in de tweede omschrijving herkent, dan ben je waarschijnlijk meer extravert van aard.

In onze Westerse cultuur worden extraverte kwaliteiten (zoals welbespraaktheid, sociale vaardigheid, naar buiten gerichtheid) vaak meer gewaardeerd dan introverte kwaliteiten. Daardoor kan het zijn dat je je als introvert wat onzeker, ongezien of onbegrepen voelt.

Echter, je hebt als introvert wel degelijk iets te bieden! En het wordt tijd om die krachten te gaan gebruiken.

Hier zijn 3 stille krachten die veel introverten in zich hebben + suggesties over hoe je die krachten kunt gebruiken:

1. Je vermogen tot diep nadenken

Anders dan de meeste extraverten denk jij als introvert graag diep over dingen na. Je wilt begrijpen waarom iets gebeurt. Je legt verbanden met wat je al weet, vroegere ervaringen en opgeslagen kennis. Soms loop je dagen met hetzelfde onderwerp in je hoofd, totdat opeens het kwartje valt. Had je dit inzicht maar kunnen delen op het moment suprême, toen het onderwerp ter sprake kwam!

Geen nood. Dat je even tijd nodig hebt gehad om tot dit nieuwe inzicht te komen wil niet zeggen dat je het dan maar voor jezelf moet houden. Kom gerust terug op het onderwerp. Jouw inzicht is waardevol, juist omdat je er diep over hebt nagedacht. Mensen zullen het op prijs stellen dat je het (alsnog) met ze deelt.

 

2. Je zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel

Je bent een vrije denker en komt tot bloei wanneer jij de verantwoordelijkheid kunt nemen over iets waar jij interesse in hebt. Je gaat graag zelfstandig te werk en hebt geen of weinig aansporing van buiten af nodig, dit zou zelfs alleen maar af kunnen leiden. Dit is een enorme kracht die erg waardevol is, bijvoorbeeld in je werk.

Om goed van deze kracht gebruik te maken kan je je leidinggevende gerust vertellen (bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek) welke manier van werken jouw voorkeur heeft. Je kunt afspraken maken over de mate van controle en aansturing die je wenst of die nodig is. Zo weten jullie beiden waar jullie aan toe zijn en zo kan jij zo goed mogelijk je ding doen.

 

3. Je rustige manier van doen

Je voert niet snel de boventoon, hangt geen sterke verhalen op en blijft vaak rustig op de achtergrond aanwezig. In een wereld waarin ongeveer 2/3 van de mensen extravert is (en wel graag van zich laat horen) kan jij een welkome rustbron zijn binnen je familie, je werk of je vriendengroep. Blijf bij jezelf en doe waar jij je goed bij voelt. Om geaccepteerd te worden, hoef je je niet anders voor te doen dan je bent. Je rustige manier van doen, je voorkeur voor 1 op 1 gesprekken die ergens over gaan maken jou tot een uniek persoon.

Om van deze kracht gebruik te maken dien je niets anders te doen dan dicht bij jezelf te blijven. Zie dit als een kracht en waardeer en respecteer jezelf hiervoor. Mensen (ook extraverten) vinden het waarschijnlijk fijn om af en toe ook eens met 1 iemand een goed gesprek te hebben. Dit is een kracht. Jouw stille kracht. En ook deze mag er wezen!

Hoe zit het bij jou?

Ben jij introvert en maak je gebruik van je stille krachten? Of voel je je vaak onzeker en over het hoofd gezien?

Wil je dan ook stappen zetten in Sterk leiderschap? Meer zijn wie je bent. Meer ruimte voor je potentieel, uit je zelf halen wat erin zit. De training Sterk Leiderschap kan een antwoord zijn op je vraag.

Het traject Sterk Leiderschap geeft je tools om aan het stuur te staan van jouw leven. Vanuit innerlijke kracht, met meer plezier en gemak!  Lees er meer over. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit innerlijk leiderschap en flow.

Kennismaken? Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!

(Gast-artikel van Stephanie Waasdorp)