Als het knaagt… dat het niet goed genoeg is!

Ken je het gevoel dat je eigenlijk toch niet helemaal gelukkig bent? Dat je meer zou kunnen doen – moeten doen? Dat je eigenlijk nog steeds niet hebt waar je naar verlangt? Of dat je juist alles hebt en toch niet gelukkig bent?


   Eef merkte op: ‘Ik heb altijd het gevoel dat ik te weinig doe op    mijn werk. Ik zou meer moeten kunnen doen’

   Nico vraagt onzeker: ‘Wanneer heb ik het eigenlijk gemaakt  Hoeveel moet ik dan verdienen als startende zelfstandige?’

   Annie werkt parttime voor de kinderen en blijft daarin op  haar honger zitten: ‘Ik ben zo weinig op mijn werk. De leuke  taken gaan naar anderen.’


Zonder dat ze het willen, hebben ze toch regelmatig een knagend gevoel. Het is niet helemaal goed genoeg of ergens voelen ze zich ongemakkelijk.

Niet helemaal gelukkig zijn…

En dat is pijnlijk en vervelend. En dat zie ik vaak. Bij klanten. Bij deelnemers. Bij mensen die ik spreek.

Herkenbaar voor je?

En ja, dat kan erop wijzen dat verandering nodig is.

Tegelijkertijd is het nodig te beseffen dat we  als mens een patroon hebben in ons, waarbij iemand vooral aandacht geeft aan wat nog niet goed is, nog niet af is, niet compleet is. Waardoor we nooit helemaal tevreden of gelukkig kunnen zijn, omdat het nooit af is. Of je nu huismoeder bent, manager, bediende, arbeider of ondernemer,… het is een bekende valkuil, en in veel gevallen niet terecht.

En dan kunnen we niet voluit genieten. Voelen we ons niet goed (genoeg).Denken we dat een andere job, een andere partner, of een object (zoals een nieuwe auto of gsm) ons wel tevreden gaat maken. Of gelukkiger.

En deels kan dat natuurlijk ook.

En tegelijkertijd …weten velen dat als ze zelf niet veranderen… het op den duur ook niet verandert. Die nieuwe job, die nieuwe partner … het plezier duurt niet lang…. Want ze komen zichzelf weer tegen.

Daarom is het handig om, zeker als het knaagt, of zelfs tegenzit, je eigen patronen onder de loupe te nemen. En veerkracht in te bouwen. Positiviteit.

Want daar gaan we van stralen. Dat is voor ons als water voor een plant. Voeding.

En hoe doe je doe dat nu als het knaagt?

Tja …

Het lijkt heel simpel. Misschien te simpel voor je.

Totdat je er mee aan de slag gaat. En volhoudt. En dan merkt wat voor een verandering dat teweeg brengt.

Want wat er gebeurt, is dit:

We vergeten de successen die we boeken, de doelen die we gehaald hebben, de kleine en grote kunstwerken die we hebben gemaakt van ons leven. We vergeten ze en zijn er niet meer trots op.

Hierdoor zijn we eigenlijk nooit of maar heel kort tevreden met alles wat we bereiken. Want er is al weer iets nieuws, iets spannends of iets, nog niet af, dat aandacht vraagt.

Gevaarlijk… want zo blijft dat knagende gevoel. En zeker wanneer het tegen zit, kan je te weinig teren op de wetenschap dat je wel degelijk gelukkig kan zijn en kan bereiken wat je wil.

Daarom een heel eenvoudige, echt simpele tip. Onderschat hem daardoor echter niet!

Dit is hem: *** Hou je plussen bij. ***

Ja, zo simpel! (daarom heb ik er sterretjes bij gezet, anders lees je er aan voorbij.)

Schrijf elke dag drie dingen op die een plus, een succesje van die dag zijn. Klein EN groot, alle plussen tellen.

Op een mindere dag kan het al een plus zijn dat je de kinderen gewoon naar school hebt gebracht zonder tegen ze te schreeuwen. Op een goede dag is het een taak die je voldoening gaf.

Een plus kan ook dat moeilijke gesprek zijn dat je goed hebt aangepakt. Of die beslissing die je nam en die je zo’n goed gevoel geeft.

Wat jouw plussen ook zijn: noteer ze, hou ze vast, concentreer je op wat je allemaal bereikt in grote en kleine stappen.

Mijn klanten merken dat het zelfvertrouwen geeft, dat ze er gelukkiger van worden, dat ze vaker stil staat bij wat er allemaal goed gaat. En dat voelt goed.

Met als extra: waar je je op concentreert, groeit. Focus op kleine en grote plussen maakt dat je er meer opmerkt. En dat helpt je door te zetten als er een periode komt waarin het tegen lijkt te zitten. Of knaagt.

Kortom: vier je plussen. Dat ligt aan de basis van je geluk en je zelfvertrouwen. Het heeft impact op je goed voelen en je doorzettingsvermogen!

En eerlijk … het maakt de overstap naar iets nieuws makkelijker in plaats van moeilijker. Maar dat is aan jou om uit te vinden.

Wil je ook meer zelfvertrouwen? En daardoor meer rust, effectiviteit en efficiëntie? 

Wil je ook bouwen aan een positieve ingesteldheid, zodat je stappen kan zetten op een next level? Dan is het traject ‘Sterk leiderschap’ echt iets voor jou! Lees er meer over.

Ook organisaties zijn hier aan het juiste adres! Heb je nog ruimte in je opleidingsbudget? Ik werk deze trainingen graag uit op maat van jouw bedrijf. Contacteer ons.

PS: Ben je het beu dat je niet je volledige potentieel kan inzetten? Wil je daar verandering in brengen? Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Heb je interesse in een jaartraject met mij, wetenschappelijk onderbouwd en ontzettend krachtig? Goed nieuws! Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!