‘Van zichzelf te houden’: wat betekende dat voor Charlie Chaplin?

Charlie Chaplin (1889 – 1977) schreef voor zijn 70ste verjaardag het volgende:

Van jezelf leren houden!

Op het moment dat ik van mezelf begon te houden, begreep ik dat ik steeds weer en bij iedere gelegenheid, op het juiste moment en de juiste plaats ben. Dat alles wat gebeurt goed is. Vanaf dat moment heb ik rust. Nu weet ik dat men dat VERTROUWEN noemt.

Op het moment dat ik van mezelf begon te houden, kon ik accepteren dat emotionele pijn en lijden slechts waarschuwingen voor me zijn, dat ik niet mijn waarheid leef. Nu weet ik dat men dat AUTHENTICITEIT noemt.

Op het moment dat ik van mezelf begon te houden, ben ik ermee opgehouden naar een ander, beter leven te verlangen. Ik kon zien dat alles om me heen een uitnodiging is om te groeien. Nu weet ik dat men dat RIJPEN noemt.

Op het moment dat ik van mezelf begon te houden, ben ik er mee opgehouden mezelf van mijn vrije tijd te beroven. Ik ben opgehouden met het bedenken van geweldige projecten voor de toekomst. Nu doe ik slechts wat me vreugde en plezier brengt, waar ik van hou en wat mijn hart blij maakt. Op mijn manier en in mijn eigen tempo. Nu weet ik dat men dat EERLIJKHEID noemt.

Op het moment dat ik van mezelf begon te houden, heb ik me bevrijd van alles dat niet gezond voor me was. Van eten, mensen, dingen en situaties, van alles dat me steeds maar weer naar beneden trok, weg van mezelf. In eerste instantie noemde ik dat gezond egoïsme, nu weet ik dat het ZELFLIEFDE is.

Op het moment dat ik van mezelf begon te houden, ben ik gestopt met altijd gelijk willen hebben. Daardoor heb ik me steeds minder geïrriteerd. Nu weet ik dat men dat NEDERIGHEID noemt.

Op het moment dat ik van mezelf begon te houden, heb ik geweigerd nog langer in het verleden te leven en me zorgen te maken om de toekomst. Nu leef ik alleen nog maar in het ogenblik, daar waar alles gebeurt. Zo leef ik op dit moment iedere dag en noem het BEWUST ZIJN.

Op het moment dat ik van mezelf begon te houden, begreep ik dat mijn denken me klein en ziek kan maken. Op het moment dat ik mijn hart liet spreken…werd mijn verstand, mijn denken, een belangrijke partner. Deze verbinding noem ik DE WIJSHEID VAN HET HART.

We hoeven niet bang te zijn ons bloot te geven. Ook hoeven we geen conflicten met onszelf en anderen te vrezen: zelfs sterren botsen weleens op elkaar en juist daardoor ontstaan er ook weer nieuwe… (‘sterren’)

Nu weet ik: DAT IS HET LEVEN….

Charlie Chaplin

 

Ben je, net als velen, geraakt door dit artikel?

​Wil je niet tot je 70 wachten om deze inzichten en levenslessen te laten werken in je leven? Zodat je vanuit je zachtheid, met vertrouwen, authenticiteit en vanuit zelfliefde, je expertise vervullend neer zet in deze wereld?

Je kan dit leren. Samen met mij, zodat het makkelijker kan, en je je heel wat ongemak, angst voor falen, niet durven en gemis aan kansen bespaart.

Interesse? Dit zijn de opties:

​1 Ben je die gevoelige, introverte onderneem(st)er met eigen expertise? Wil je die vervulling? Elke dag blij op staan en doen wat je het allerliefste doet? Met impact en hoge winst? Ik ontdekte het geheim van moeiteloos vervullend ondernemen. Registreer je hier voor de gratis masterclass en kijk direct!

2 Overweeg je een samenwerking, en wil je graag snel mijn gouden ideeën hoe je vervullend kan ondernemen? Samen met mij je plan hiervoor opmaken?  Reserveer hier je scan-gesprek, beperkt plek in mijn agenda, dus doe het meteen!

​3 Versterk je jezelf liever online, in je eigen tempo? Ook dat kan! Met het jaarprogramma Boost your inner Self. Your time to shine! weet je jezelf veel makkelijker te waarderen, waardoor je meer durf, lef en levensenergie hebt!

​4 Graag nog eenvoudiger? Schaf je de cd’s of mp3’s aan ‘Kracht van gedachten’, ‘Sterk in je schoenen staan’, ‘Innerlijke rust’ en ‘Leven vanuit je hart’ en ervaar onmiddellijk rust, sterk staan en méér energie. Ongeveer 4 uur luisterplezier, telkens en telkens opnieuw, voor die boost aan energie, vertrouwen, rust en goed voelen. Bewezen dat het werkt uit de ervaringen van velen!

​.