Financiële onafhankelijkheid? Wat is het en hoe geraak je er?

Financiële onafhankelijkheid?

Stel je voor dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over geld. Zalig toch? Is dit iets dat jou aanspreekt, maar je twijfelt of dit ook mogelijk is voor jou? Lees dan vooral verder.

Indien je aan tien verschillende mensen vraagt wat financiële onafhankelijkheid voor hen betekent, dan kan je tien verschillende antwoorden krijgen. Daarom de vraag:

 

Wat is financiële onafhankelijkheid voor jou?

De graad van financiële (on)afhankelijk hangt sterk af van de verschillende etappes van het leven waarin je je bevindt.

Sommige mensen vullen dit begrip in als: zich geen zorgen hoeven te maken over het betalen van hun maandelijkse facturen, huishuur of hypotheeklening.

Anderen zien financiële onafhankelijkheid als rentenieren: hun mooie spaarrekening en hun vastgoedinvesteringen zorgen ervoor dat ze niet meer hoeven te werken.

Tussen deze twee uitersten bestaan er verschillende niveaus van financiële onafhankelijkheid. Elk niveau biedt andere vrijheden van zorgen en stress.

 

Hoe kan je omhoog op deze ladder?

Het beklimmen van deze ladder vraagt moed en inzet. Er valt veel te leren. Het kan een proces zijn van lange adem, alhoewel een slimme aanpak en leren van mentoren je veel tijd kan besparen.

Als je je er op toelegt, over leert en in investeert, dan kan je het ultieme niveau van financiële vrijheid bereiken: je nooit meer druk te hoeven maken over je inkomen en niet meer hoeven te werken.

Zegt dit je wat? Klaar om de ladder te beklimmen? Vooraleer je begint stel je je eerst best de volgende vragen…

Wat is je huidige baan? Wat is je financieel potentieel op je huidige carrièrepad? Op welke leeftijd wil je met pensioen? Hoeveel kinderen heb je of zou je willen? Wat zijn jouw financiële doelen? Hoe ziet een financieel onafhankelijk leven er voor jou persoonlijk uit?

Door deze vragen en antwoorden in gedachten te houden, kan je je financiële toekomst beter projecteren. Dit helpt een inzicht te krijgen in waar je je nu bevindt, om realistische doelen en verwachtingen te kunnen stellen om het gewenste niveau van financiële onafhankelijkheid te bereiken.

 

6 niveaus van financiële onafhankelijkheid

Laten we dus eens kijken naar de zes niveaus van financiële onafhankelijkheid en wat ze vertegenwoordigen.

 

1) Rekeningen en schulden op tijd betalen

Het eerste niveau van financiële onafhankelijkheid kan voor sommigen gemakkelijk klinken en voor anderen buitengewoon moeilijk zijn.

Op dit niveau kan je al je rekeningen op tijd betalen en zonder vertraging je maandelijkse uitgaven dekken. Voor velen, zoals voor 40 % van de Belgen die het moeilijk hebben om op het einde van de maand de koordjes aan elkaar te knopen, is dit niet eenvoudig. (BRON: 40 procent van de Belgen zou problemen hebben met het op tijd betalen van hun facturen EN 1 op 2 Belgen heeft perioden in zijn leven gekend waarin hij zijn schulden niet kon betalen. (zie referentie onderaan)

Als je maandelijks inkomen aan de lage kant is, dan is het belangrijk je aan een budget te houden om in staat te blijven om je rekeningen en uitgaven tijdig te betalen.

 

Om een goede budgettering op te stellen, plan je, naast de maandelijkse uitgaven zoals huur en voeding, ook alle schulden die je hebt, zoals consumentenkredieten of autoleningen.

Door je totale maandelijkse uitgaven te berekenen, krijg je een beter inzicht of je al dan niet dit doel al kunt bereiken.

Wat je kan doen op dit niveau om naar het volgende te gaan?

  • Je uitgaven beperken
  • Meer werken, zodat je meer inkomen hebt
  • Ervoor zorgen dat je start met sparen
  • Sneller terugbetalen van je lening(en)

 

2) Een financiële buffer

Dit tweede niveau geeft je al wat meer financiële gemoedsrust, aangezien je beschikt over een financiële buffer die je kan gebruiken om onverwachte grotere en noodzakelijke levenskosten te dekken als ze zich voordoen.

Hoewel je misschien meteen wilt beginnen met het investeren van je spaargeld, is een financiële buffer essentieel om je voor te bereiden op het onvoorspelbare. Vele gezinnen waren bijvoorbeeld in staat om hun dalende inkomsten tijdens de COVID-19 pandemie op te vangen door de financiële buffer die ze opgebouwd hadden. Niemand is echter vrijgesteld van onvoorziene gebeurtenissen zoals een ontslag, ziekte, of een nieuwe pandemie.

Wat je kan doen op dit niveau om naar het volgende te gaan?

  • Bereken hoe groot je financiële gemoedsrust is. Hoeveel maanden kan je zonder inkomen?
  • Leg maandelijks een deel van je spaargeld aan de kant voor je financiële vrijheid. Dit potje ga je enkel uitgeven, om je gouden gans mee te creëren. Die gans met de gouden eieren, ja! De gouden eieren zijn in dit geval inkomsten uit beleggingen, vastgoed, bedrijven, of ook mensen die voor jou werken,…

Laptop met de beurzen op

 

3) Voorbij dagelijkse financiële stress

We komen nu halverwege de financiële onafhankelijkheidsladder.
Hier heb je al een vrij stabiele positie van weinig tot geen financiële stress bereikt. Je bent nu in de mogelijkheid om extra kosten zonder problemen te betalen, of het nu gaat om een ​​gezinsvakantie, het aankopen van een nieuwe auto of het helpen van een bejaarde ouder. Dit betekent echter niet dat je het financiële aspect van het leven voor altijd kunt vergeten, maar op dit moment van je leven kan je gemakkelijk je rekeningen betalen en bovendien geld sparen. Op dit niveau kan je je ontdoen van een groot deel van de financiële stress uit de lagere niveaus.

Op dit niveau zal je financiële beslissingen moeten maken. Verkies je om het geld te laten vloeien, of om je spaargeld bedachtzaam te investeren?

Wat je kan doen op dit niveau om naar het volgende te gaan?

Met het extra geld dat overblijft na het opzetten van een financiële buffer en het betalen van je rekeningen, kan je je vermogen nog verder laten groeien, door je spaargeld te gebruiken als een hefboom. Dit zal je in staat stellen om sneller dan verwacht naar het volgende niveau van financiële onafhankelijkheid te klimmen. Onderzoek de mogelijkheden die je hebt hiervoor. Investeer in kennis en mentoring. En belangrijk: neem actie. Stel niet te lang uit, ook al vraagt het moed…

 

4) Hefbomen gebruiken voor je pensioen

Naarmate je hoger op de ladder komt, begin je niet alleen je huidige financiële status te beschouwen, maar ook je toekomstige financiële welzijn. Indien je uitgaven gedekt zijn en de stress tot een minimum beperkt is, dan kan je beginnen met plannen en sparen voor je pensioen.

Wat je kan doen op dit niveau?

Onderzoek manieren om een ​​passief inkomen te verwerven, dat in de loop van de tijd zal blijven groeien. Pak je dit slim aan, dan laat je meer en meer je geld voor je werken.

Welke hefbomen kan je hiervoor gebruiken? Het geld van anderen gebruiken (lenen voor vastgoed en de lening afbetalen met de verhuur), kennis van anderen (kennis, die je, als ondernemer, zelf weer kan verkopen; of waar je je voordeel mee doet, vb beleggen in fondsen), systemen van anderen (apps, programma’s, …), tijd van anderen (werken met werknemers, freelancers,…).

Spaarpot met groeiend geld

 

5) Een mooi inkomen dat ook waarborg staat voor een mooi pensioen  

Degenen die het zich kunnen veroorloven om vroeg met pensioen te gaan en een comfortabele levensstijl te leiden, weten dat je primaire inkomstenbron, je werkinkomen, slechts een klein deel is van dit niveau van financiële onafhankelijkheid.  Op dit niveau laat je je geld het werk voor jou doen en genereer je bovendien voldoende passief inkomen om met je beleggingen zelfs meer te verdienen dan met je dagelijkse baan of zaak. Op dit niveau kan je niet alleen veroorloven om met pensioen te gaan, maar ook om dat comfortabel te doen terwijl je wereldreizen maakt en je kleinkinderen verwent.

 

6) Volledige, échte financiële vrijheid 

Wauw! Je bent waar velen van dromen: een positie van volledig financieel welzijn, een ruim inkomen onafhankelijk van je werk.Voor de meesten is dit niveau van financiële onafhankelijkheid een grote uitdaging om te bereiken. Op dit niveau heb je je financiële plaatje zo ingericht dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over een tekort aan geld of hoe geld binnenstroomt. Je kan het je veroorloven om een ​​comfortabele levensstijl te hebben, je voor te bereiden op je pensioen en met gemak voor je gezin te zorgen. Je hebt misschien andere zorgen in je leven, maar in dit stadium is werken voor je inkomsten niet één van die zorgen. Is het nu echt gewoon een kwestie van werken en meer sparen? Nee, niet enkel dat. Een grotere financiële vrijheid bereiken vraagt leren, nieuwsgierig zijn, investeren in nieuwe kennis en een werkende geld-mindset. Onderzoek wijst uit dat de meeste lotto-winnaars na een aantal jaar financieel terug staan op hun vertrekpunt, voordat ze de lotto wonnen. Ze hebben niet geleerd hun geld te managen en voor zich te laten werken.

Met het lezen van dit artikel heb je een goede basis gelegd voor een begrip van financiële onafhankelijkheid. Wat zijn de verschillende graden? Van rekeningen op tijd betalen, tot financiële buffer, naar geen financiële stress. Van hefbomen gebruiken, tot een mooi inkomen, en als laatste volledige financiële vrijheid.

Zoals je begrijpt, heeft je financiële onafhankelijkheid een zeer groot groeipotentieel. Waar je je ook bevindt op de financiële ladder, er is altijd een volgende stap die je kan zetten. Dit hoeft geen ongemakkelijk iets te zijn, het heeft zeer veel weg van je dromen verwezenlijken.
Weet ook dat het nooit te laat is om stil te staan bij je huidige en toekomstige financiële welzijn. Met een goeie visie en doordachte strategie zal je trouwens versteld staan, dat je sneller dan je verwacht naar een hoger niveau kan klimmen.

Hoe neem jij de volgende trede op de ladder naar meer financiële onafhankelijkheid? Heb je helder waar je je nu bevindt? Dan raad ik je aan om verder te onderzoeken wat een goede volgende stap is!

In het traject Stroom in Business krijgen ondernemers, met een eigen knowhow en expertise, inzichten en tools om meer te verdienen, in minder tijd, met meer voldoening. Financiële vrijheid is een aspect dat hierin aan bod komt, omdat kennis en mindset een cruciale voorwaarde is, om hierin te groeien. Reserveer je scan-gesprek, wil je weten wat dit je brengt!

Daarnaast organiseert Inge Ketels van Bureau Stroom vaker specifieke info-momenten of trajecten rond aspecten van Financiële Vrijheid. Meld je hier aan als je meer wil weten. Er verschijnt enkel een mail als er iets te melden is

Ja, ik wil graag info ivm financi?le vrijheid!

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Eerder vermelde bron:

https://www.intrum.be/nl/business-solutions/newsroom/all-news/43-procent-van-belgen-heeft-afgelopen-jaar-minstens-een-rekening-niet-op-tijd-betaald/)