HOE GA JE VAN SAAI BUITENBEENTJE NAAR STRALEND ENTHOUSIAST

Dit artikel bevat 507 woorden en heb je op 1min50sec gelezen,

 

‘Geluk is vooral een kwestie van de juiste levenshouding’, kopt een artikel in de Morgen.

‘Of iemand zich gelukkig voelt, hangt in grote mate af van de manier waarop die persoon in het leven staat’ zegt Mia Leijssen, hoogleraar psychologie aan de K.U. Leuven, in dat artikel.

Lastig en confronterend als je last hebt van stress, je niet goed in je vel voelt of je draai niet volledig vindt in je leven! Natuurlijk wordt je geluk ook bepaald door wat je overkomt. Daarbij helpt het minder om in een prestatiemaatschappij te leven, met een streven naar perfectie, resultaten en prestaties.

 

Toch interessant om te kijken waar je zelf invloed op hebt! Wat kunnen we opsteken uit dit artikel? http://www.demorgen.be/wetenschap/-geluk-is-vooral-een-kwestie-van-de-juiste-levenshouding-a2349512/

 

Het artikel leert dat we balans dienen te houden op een aantal punten in ons leven: met onszelf, anderen en de wereld.

 

  1. De relatie met onszelf

Liefdevol met jezelf omgaan helpt om gelukkig te zijn.

Dat betekent ten eerste accepteren wie je bent op lichamelijk vlak. Naar jezelf kijken met positieve ogen, met name een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen dragen bij, naast goed voor jezelf zorgen via voeding en beweging.

Daarnaast het ontplooien van ons unieke zelf. Stil staan bij jezelf, acceptatie van wie je bent en zelfkennis dragen bij aan welzijn.

“‘Onderzoek wijst uit dat mensen met zelfreflectie, die stilstaan bij hoe ze omgaan met zichzelf en het leven, gelukkiger zijn’ aldus Leijssen.

Perfectionisme is een dooddoener, omdat dat haaks staat op dankbaar zijn voor wat er is. Een perfectionist heeft vanuit het streven naar perfectie een negatieve focus op wat nog niet goed is. Hierdoor is er geen aandacht voor tevredenheid, dankbaarheid of, laat staan, gemoedsrust. Het creëert stress.

“Het is voor de mens voortdurend zoeken naar een goed evenwicht tussen tegemoetkomen aan zijn omgeving, zonder daarbij zijn persoonlijke ontwikkeling uit het oog te verliezen.”

 

  1. De relatie met anderen

Fijne relaties, iets kunnen betekenen, ergens bij kunnen horen zijn cruciaal voor onze gezondheid en voor een gelukkig leven.

 

  1. De relatie met de wereld

Je leven zin, een bedoeling kunnen geven. Je plaats en betekenis daarin vinden. Je verbonden weten met het geheel in plaats van jezelf te zien als geïsoleerd, er niet toe doend zijn belangrijke aspecten om je gelukkig en tevreden te voelen.

 

Tips voor een gelukkige ingesteldheid

  1. Focus minder op prestaties en resultaten. Ga jezelf en anderen bekijken met waarderende ogen. Wat draag jij bij? Wat dragen ze bij? Waar kan je blij mee zijn?

 

  1. Vergroot je reflectief vermogen. Leer op een helpende manier over jezelf nadenken. In een traject als innerlijk leiderschap leer je zicht krijgen op je gedachten en hoe je daar positief in kan sturen.

 

  1. Vergroot je zelfvertrouwen. Daardoor verkleint je perfectionistische drang. Perfectionisme kost je immers veel tijd én veel rust in je hoofd.

 

  1. Investeer in je relaties. Wie kan je vandaag op jouw manier laten weten dat hij/zij belangrijk voor je is?

 

  1. Oefen je dankbaarheidsspier. Dat is de rechtstreekse weg naar geluk. Waar kan je vandaag dankbaar over zijn? Start met één antwoord en zoek er nog 5 andere.

 

Kortom, op gelukkig en tevreden zijn heb je wel degelijk invloed. Ga liefdevol om met jezelf en draag zorg voor je relaties.  Vind je plek in de wereld. Houd deze elementen in balans.

Perfect hoeft het niet te zijn, je hebt een leven lang de tijd om bij te stellen!

 

Wil je graag anders in je leven staan en weet je niet hoe?

Sta sterk! Een positief zelfbeeld , in je eigen tempo met deze online cursus:

https://www.bureaustroom.be/aanbod/positief-zelfbeeld/

 

Wil jij ook gaan voor een positieve mindset en meer succes? Dan is het traject ‘Sterk leiderschap’ echt iets voor jou! Lees er meer over.

Ook organisaties zijn hier aan het juiste adres! Heb je nog ruimte in je opleidingsbudget? Ik werk deze trainingen graag uit op maat van jouw bedrijf. Contacteer ons.

PS: Ben je het beu dat je niet je volledige potentieel kan inzetten? Wil je daar verandering in brengen? Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Heb je interesse in een jaartraject met mij, wetenschappelijk onderbouwd en ontzettend krachtig? Goed nieuws! Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!