Gelukkiger en in één klap je effectiviteit verbeteren?

Komt het wel eens voor dat je chagrijnig en gestresseerd thuiskomt? Dat je partner zich afvraagt wat er is gebeurd tijdens de dag? Of dat je kinderen je geen toffe ouder vinden?

Hoe zou het zijn om thuis te komen, met een gevoel alsof je helemaal niet aan het werk bent geweest? Een gevoel van effectiviteit. Met voldoening en geluk. Zodat je aangenaam bent voor je gezin? En voor jezelf?

Een soort van droom, die niet lijkt te stoppen (wat helemaal niet erg is, lijkt me!)?

 

Je goed voelen is een keuze. Effectiviteit dus ook

Niet realistisch, denk je?

40% van hoe je je voelt heb je zelf in handen, zegt de wetenschap. Diezelfde wetenschap weet dat je, met een positief gevoel, je denkcortex kan inschakelen. En innovatiever, creatiever en dus effectiever bent.

Niet vanuit een onprettig gevoel, want dan reageer je vanuit je reactieve modus.

Vraag jezelf eens af hoe gelukkig je bent op een schaal van 1 (erg ongelukkig) tot 10 (super gelukkig). Zo kan je er even bij stilstaan hoe je je voelt.

Je goed of slecht voelen is een keuze. Door je goed te voelen, ga je goed in je energie zitten.

Sta bijvoorbeeld op en start de dag met een 8 op de schaal van 1 tot 10! Besluit dat. Zo merk je dat goed voelen begint bij de juiste mindset.

Er is op dat moment niets of niemand die je dag heeft kunnen verpesten. Door een besluit te nemen, ga je de dingen anders zien. Je energie is groter. Mensen reageren anders op je. Je krijgt makkelijker dingen gedaan.  Je effectiviteit vergroot.

Ben je slachtoffer of neem je leiderschap?

Een probleem kan je altijd op meerdere manieren bekijken. Je kunt kijken vanuit een slachtofferrol, waardoor je het probleem niet oplost, maar enkel verergert. Een andere manier is met een positieve blik, waardoor je gaat denken in oplossingen.

En nee, daar hoef je niet mee geboren te zijn.

Dat kan je leren.

Ook ik moest dat leren.

Depressie, ontmoediging, relatie-moeilijkheden, verdriet, burn-out, stress,… het was een (groot) deel van mijn leven. Het hoort erbij.

Hoe je ermee om gaat, dat maakt het verschil. Daardoor worden de dalen kleiner!

Een groot deel van mijn werk bestaat er, gelukkig, uit om te experimenten met dit snijvlak. Want leiderschap heeft voor mij alles te maken met hoe je je voelt en dus welk perspectief je inneemt. Welk perspectief je inneemt bepaalt je effectiviteit, succes, geluk en voldoening.

En het maakt me blij om wat ik ontdek en wat werkt, te kunnen delen!

 

Hoe vergroot je je effectiviteit in één klap?

Iedereen maakt dingen mee, die een impact hebben op hoe je je voelt. Soms haalt het je erg onderuit, soms is het iets kleiner, en kan je er zelf iets aan doen.

Voor beide: neem de tijd om dingen te verwerken en zorg ervoor dat, als je terugkijkt, de positieve uitkomst kan zien van de situatie.

Je houding is in dit soort situaties heel belangrijk. De keuze die maakt hoe je kijkt, bepaalt je houding. Je kan er de volgende formule voor gebruiken:

Gebeurtenis + jouw keuze hoe je de situatie bekijkt = uitkomst

Door een keuze te maken, een ander perspectief in te nemen, kan je iets anders doen. En zo kan je de uitkomst van een gebeurtenis veranderen. Hier heb je zelf vat op. Check bijvoorbeeld het sterke verhaal van Lien, van doodongelukkig naar verwonderd over wat mogelijk is.

Die keuze voor dat perspectief: dat maakt je gelukkiger en effectiever.

Inspiratiebronnen voor mij zijn bijvoorbeeld Victor Frankl (overlevende van nazikamp); Oprah Winfrey, Nelson Mandela, Louise Hay,… Grote namen die hun miserie omgezet hebben, waardoor ze velen inspireerden met als gevolg een grotere effectiviteit en geluk.

Projectmanager Heidi zei, na het werken met mij: ‘Ik denk nu anders. Ik kan veel beter om met de stress van dit nieuwe, grote project. Ik weet nu dat ik het kan. En ja, ik ben gelukkiger!’

Door anders te denken, en niet te verzanden in piekeren of twijfel, kon ze haar competenties en kwaliteiten beter inzetten en is ze veel effectiever.

Meer, meer, meer?

Het allerbelangrijkste wat je kunt doen om je goed te voelen, is iets doen waarmee je waarde geeft aan de wereld.

Vind iets waardoor jij je echt gelukkig gaat voelen.

Iets langdurigs, want een keer op vakantie is niet genoeg. Een vakantie of een dag iets leuks doen, werkt als een pijnstiller. Je voelt je er even goed door, je bent even gelukkig. En dat is prima en nodig.

Maar op de lange termijn is dat niet iets waardoor je echt gelukkig gaat worden.

Alleen jij kunt de keuze maken om te doen wat jou gelukkig maakt. Als je gaat doen waar je je energiek en levend bij voelt, en met jouw volle toewijding, komt succes vanzelf!

Merk je dat een ander perspectief innemen, die keuze maken, niet zo vanzelf gaat? Je wil wel, maar weet niet hoe? Of je weet wel waar je jouw waarde kan bijdragen, maar zit vast in een of andere gouden kooi, waardoor je de stap niet makkelijk zet en (ongelukkig) blijft aanmodderen?

Ik raad je het traject Sterk Leiderschap aan. Hierdoor krijg je grip op je toekomst, word je niet langer geleefd en bepaal je zelf je volgende successtappen. Contacteer me voor je vrijblijvend scan-gesprek!