Zelfvertrouwen opbouwen? Dat doe je met deze 5 tips!

Een probleem waarover je tot in het oneindige blijft piekeren. Iedereen komt dat weleens tegen … Hoewel je verstand op volle toeren draait, blijf je blijkbaar in kringetjes ronddraaien. Daardoor voel je je al snel onzeker. Als business- en leadership-coach wil ik jouw gepieker een halt toeroepen met deze 5 slimme tips waarmee je je zelfvertrouwen kunt opbouwen. En je moed!

Veel focus, geen oplossing
Geloof me, ook ik kan meespreken van piekeren. Zo speelde een hatelijk netwerkprobleem me in een vorige job behoorlijk parten. Hoewel ik al een dag of twee met volle focus naar een oplossing zocht, kwam die er niet. Ik was enorm teleurgesteld. Met een zwaar gemoed pakte ik op vrijdagavond mijn koffers voor een weekendje cursus. Ik vertrok met mijn wagen en plots, na amper honderd kilometer, schoot de oplossing voor mijn probleem me gewoon te binnen. Het was zo simpel!

In ‘oermensmodus’

Wat was er gebeurd? Wel, als je je onprettig voelt en blijft piekeren, komt je lichaam terecht in een onevenwicht. Doordat je uit balans bent, kun je alleen nog gebruikmaken van je reptielenbrein. Inderdaad, je reptielenbrein, je hebt me goed gehoord.

Simpel uitgelegd: dit stukje hersenen zorgt ervoor dat we de keuze maken uit vluchten, vechten, verstarren of negeren op het moment dat er gevaar dreigt. Onze primitievere reactiepatronen dus. Die patronen gebruikte een oermens als hij een tijger zag. Uiteraard is de kans vandaag bijzonder klein (tot zelfs onbestaand) dat een wild dier je zomaar bespringt. De hedendaagse bedreigingen vind je eerder terug in het probleem waarover je piekert, de file die je trotseert, of een conflict dat aan het broeden is …

Je goed voelen brengt de oplossing

Innovatieve, creatieve mogelijkheden en oplossingen zijn vanuit je reptielenbrein niet beschikbaar. Daarvoor moet je je hersenschors – de buitenste laag van je hersenen – kunnen benutten. En die wordt alleen aanspreekbaar als je je goed voelt. In mijn voorbeeld vond ik pas de oplossing toen ik me ontspande tijdens mijn autorit. Mijn hersenschors werd zo weer beschikbaar en kwam prompt met de oplossing voor mijn probleem.

De klik maken naar een goed gevoel
Om je grijze cellen ten volle te kunnen benutten, is het een absolute must om de sprong te maken van twijfelen en piekeren naar een gevoel van happiness. Maak daarom een lijstje met activiteiten, situaties of plaatsen die je een goed gevoel geven. Ga vervolgens eens na hoe je ze vaker op de agenda kunt zetten of ze meer in je aandacht kunt houden. Want telkens als je kiest om iets te doen waardoor je je goed voelt, krijgt je zelfvertrouwen een boost.

Zelfvertrouwen opbouwen: met deze 5 slimme tips lukt het je en schuif je makkelijker door naar je next level!

 

  1. Kijk naar wat af is

Ben jij ook zo iemand die op het einde van de (werk)dag vooral ziet wat er niet afgevinkt werd op de to-dolijst? Besef dat dat moordend is voor je zelfvertrouwen en dat het je voldane gevoel helemaal onderuitschopt. Focus eens een week lang op wat je wél gepresteerd hebt. Evalueer na die week hoe je je voelt over je werk en jezelf.

  1. Ga voor realistische doelen en to-dolijstjes

Wie bepaalt doorgaans jouw doelen en to-dolijstjes? Is het de doordrammer in jezelf, de lat-te-hoog-legger, het pietje-precies, of misschien zelfs de criticus in jezelf, voor wie het nooit genoeg is?

Mijn advies: schat realistisch in hoeveel tijd een taak nodig heeft. Geef jezelf indien nodig er nog wat extra tijd voor of stel je doel iets lager. Als je vaker merkt dat je je doel bereikt of je to-dolijst wél kunt afwerken, groeit je enthousiasme en ga je je zelfvertrouwen weer opbouwen in plaats van afbreken.

  1. Zet actieve ontspanning op de agenda

Ben je ontspannen? Dan kun je niet negatief denken. Op dat moment is je zelfvertrouwen dus veel groter. Neem nu bijvoorbeeld sporten. Als je beweegt, ga je niet alleen voor een strakker lijf, je ontspant ook en maakt je hoofd leeg. Een echte oppepper voor je zelfvertrouwen, effectiviteit en efficiëntie. Dus, wat plan jij volgende week in als actieve ontspanning? 😉

  1. Geef jezelf een complimentje

Geef jezelf de waardering die je verdient. Want wat je doet, is niet altijd even vanzelfsprekend. Een schouderklopje is zeker op zijn plaats. Door jezelf te complimenteren, groeit je goed gevoel over jezelf. Ook je eigenwaarde en zelfvertrouwen krijgen een boost. Zo kun je meer jezelf zijn en komt je echte potentieel tot uiting.

  1. Ga voor die positieve houding

Hoe kijk jij naar jezelf en je dagelijkse leven? Is je glas halfvol of halfleeg? Het antwoord op die vraag zegt veel over je houding. Neig je eerder naar halfleeg? Vraag je dan bij moeilijke situaties af: ‘Wat is hier tóch goed aan?’ Dat helpt enorm om je op een positieve koers te zetten. Verzin zelfs niet één maar drie argumenten. Geen simpele klus! Maar zo bouw je het meest succesvol aan je zelfvertrouwen.

Zet deze 5 tips in werking en wordt een crack in het opbouwen van je zelfvertrouwen. Veel succes!

Wil jij ook af van al dat gepieker? Geef je leiderschap, moed en zelfvertrouwen een boost! Ontdek het traject ‘Sterk Leiderschap’.

Dit zei CFO L. over het traject Sterk Leiderschap:

Ik trok mezelf altijd in twijfel. Daardoor piekerde ik veel en duurde het lang eer er iets uit mijn handen kwam, vond ik.

Ik vind het ongelofelijk dat deze samenwerking zo’n effect heeft. Ik heb eerder psychologen geraadpleegd en cursussen gevolgd, maar dat had niet dit succes.

Mijn functie was vroeger slecht omschreven. Daardoor hielp ik anderen vooral met brandjes blussen van wat misliep.

Ik heb ervoor gezorgd dat mijn functie nu wel helder is, samen met mijn doelen.  Ik bouw nu  constructief aan iets bij en ben strategisch bezig. Zalig om me zo goed in mijn vel te voelen.

Want … Ge doet het uw eigen wel aan, dat gepieker en getwijfel!

CFO, L.

Meer referenties vind je hier!