Is de rek eruit?

Merk je ontevredenheid in je job of een ander aspect in je leven? Is de rek uit de elastiek?

Ontevredenheid, onbehagen, lichamelijke kwalen, andere vage klachten: een mogelijk signaal dat je afwijkt van je essentie.

We hebben de neiging om in ons leven een uiterlijke levenslijn te volgen, die past in wat de maatschappij van ons verwacht.

Je uiterlijke levenslijn vindt je bijvoorbeeld terug in je cv, het gedeelte over opleidingen en werk. Het geeft aan hoe je gevormd bent door je opvoeding, opleiding en werk. Het gaat over de vorm, de plaats die je inneemt in de buitenwereld. De persoon die je bent geworden.

Daarnaast heb je een innerlijke levenslijn. Deze ontwikkelingslijn is niet zo zichtbaar en is de lijn van de essentie. Wat zit in je qua essentiële kwaliteiten en talenten? Wat geeft werkelijk zin aan je bestaan? Als je je innerlijke ontwikkelingslijn volgt, gaan dingen vanzelf:  je volgt je intuïtie, je doet wat bij je past, je ervaart vervulling en voldoening.

Het is van belang om te ontdekken wat voor je van wezenlijk belang is, aspecten van de innerlijke levenslijn, om die dan in te brengen, de ruimte te geven of te ontwikkelen in de uiterlijke levenslijn.

Die twee lijnen kan je zien als delen van een elastiek. Als ze te ver uit elkaar liggen, gaat de rek eruit. Ontevredenheid, onbehagen, lichamelijke kwalen zijn signalen dat je (te ver) afwijkt van je innerlijke levenslijn. Dat gebeurt inderdaad makkelijk door verwachtingen, eisen van de buitenwereld, prestatiedrang, het volgen van een pad dat niet het jouwe is.

Dit kan tot gevolg hebben dat je je plezier verliest, je werk als zinloos ervaart, je uitgeblust geraakt. Voor het verwijderd raken van je essentie betaal je een prijs.

Zo koos ik voor een opleiding bio-ingenieur. Dat sloot aan bij vakken waar ik goed in was. Natuur fascineert me, dus koos ik voor bosbouw. 10 werkjaren later heb ik last van RSI en een burn-out. Op zoek naar mijn essentie snap ik dat mijn ‘maatschappelijk’ pad (uiterlijke levenslijn), mijn werk, niet meer mijn innerlijke levenslijn volgde. Mijn hobby,  training geven in persoonlijke ontwikkeling en efficiëntie, was dat wel. Het vroeg moed om het stuur om te gooien. Van het resultaat kan je nu mee profiteren, alleszins in de vorm van deze artikels!

Merk je ergens ontevredenheid? Tijd om stil te staan bij jezelf!

Hoe kom je je essentie op het spoor? 4 tijdloze tips

  1. Sta eens stil bij jezelf. Stop eens even met hollen. Neem even rust.
  2. Waar gaan je ogen van blinken? Wat boeit je? Waar leef je van op?
  3. Durf het aan om, datgene wat voor jou van wezenlijk belang is, méér in je leven te brengen. Stapje voor stapje!
  4. Leer te luisteren naar je essentie, naar je intuïtie. Dan wordt het volgen van je spoor makkelijker. Dit kan bijvoorbeeld op een prettige manier met hartcoherentie.

Is de rek eruit? Ervaar je ontevredenheid? Sta even stil en neem tijd voor jezelf. Ga na wat je kan veranderen om het wezenlijke, je essentie meer in je leven te brengen, om zo je innerlijke levenslijn weer dichter bij je uiterlijke levenslijn te brengen.

Inspiratie voor dit artikel komt uit het boek ‘Innerlijk leiderschap’, Ietje Lindermann

 

Wil je graag anders in je leven staan en weet je niet hoe?

Het traject Sterk Leiderschap geeft je tools om aan het stuur te staan van jouw leven. Vanuit innerlijke kracht, met meer plezier en gemak!  Lees er meer over.

PS: Ben je het beu dat je niet je volledige potentieel kan inzetten? Wil je daar verandering in brengen? Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Heb je interesse in een jaartraject met mij, wetenschappelijk onderbouwd en ontzettend krachtig? Goed nieuws! Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!