Meer zelfvertrouwen krijgen voor een moeilijk gesprek? Easy, met deze 3 slimme tips!

Een sollicitatiegesprek, een functioneringsoverleg, een beoordelingsgesprek … Het zijn stuk voor stuk conversaties waar je niet meteen naar uitkijkt. Je stelt je de situatie voor op alle mogelijke manieren, maar hoe je het ook draait, je wordt onzeker. ‘Had ik het maar allang achter de rug’, flitst er regelmatig door je hoofd.

Blijf je hierin hangen, dan heb je veel kans dat het bergafwaarts gaat met je gemoed. Idem dito met je kansen op succes.

Volg daarom onderstaande 3 tips en je zal snel meer zelfvertrouwen hebben voor én tijdens deze gesprekken. Mogelijk zelfs ervaar je véél magische momenten hierdoor!

 

Spreken voor een groep: jakkes …
Ik was vroeger altijd heel nerveus om te spreken voor een groep mensen. Door de onderstaande tips zelf toe te passen, groeide mijn zelfvertrouwen. Ze ontspanden me meteen en zo kon ik veel gemakkelijker omgaan met wat er in de groep gebeurde. Het is zo bijzonder hoe je met enkele simpele technieken tot een echte ommekeer kunt komen!

 

Meer zelfvertrouwen krijgen bij een gesprek? Pas deze 3 tips toe!

  1. Word je bewust van de verwachtingen die je hebt

Je hebt een moeilijk gesprek voor de boeg. Wedden dat je je al een beeld gevormd hebt over de situatie, de andere en jezelf? Wees je daarvan bewust. Vraag je af wat die gedachten en angsten zijn. Want het zijn net die zaken die je je onzeker en gespannen doen voelen.

  1. Vraag je af: ‘Is dit waar’?

Kun je nu al weten hoe iemand zal reageren? Kun je op voorhand inschatten hoe iemand over je denkt? Kun je zeker weten hoe jij het zult doen?

Het antwoord is simpelweg: NEE! Stel jezelf die vragen en je komt vliegensvlug tot het besef dat je zorgen ongegrond zijn. Want ze zijn stuk voor stuk gebaseerd op onvoorspelbare zaken, die misschien – en zelfs waarschijnlijk – niet zullen plaatsvinden.

  1. Maak je eigen succesfilm

Tijd voor verandering! Transformeer je verwachtingen over de situatie en het gesprek tot een echte succesfilm. Een film waarin je jezelf het gevoel geeft dat je wilt hebben, waarin anderen reageren zoals jij dat wenst. Je mag daar zeker in overdrijven. Maak je film trouwens zo concreet en specifiek mogelijk voor jouw situatie. Herhaal vervolgens je succesfilm een aantal keer voor jezelf in je hoofd.

Als je zo’n succesfilm maakt, verander je je verwachtingen en je (eerder negatieve) beeld. Vervolgens sta je meer open voor positieve wendingen. Het geeft je daarbij een veel duidelijker inzicht in hoe jij wilt dat het gesprek verloopt. En zo kun je het gesprek onbewust die richting uitduwen.

Zelfvertrouwen krijgen voor een sollicitatiegesprek: het voorbeeld van Mirjam

Mijn tips worden nog concreter als ik het verhaal van Mirjam met je deel. Mirjam zag enorm op tegen het zoveelste sollicitatiegesprek.

  • Mirjam had last van heel wat angsten en negatieve verwachtingen. “Ik zal niet uit mijn woorden komen. Ze zullen me onder de loep nemen. Ze zullen me niet goed vinden. Ik zal dom overkomen.” Ze werd er zich bewust van. (tip 1)
  • Daarna stelde ik haar de vraag: “Weet je zeker dat je gesprek zo zal verlopen? Kun je dat nu al inschatten?” (tip 2) Mirjam antwoordde aarzelend negatief: “Nee, je kunt dat vooraf niet weten.” 
  • Nu was het tijd voor haar succesfilm. (tip 3) Mirjam speelde de hoofdrol in een film waarbij de volgende lijnen het scenario vormden: “Ik voel me tevreden over mijn voorbereiding van het gesprek. Ik weet waarover ik spreek en voel me zelfverzekerd. Mijn zelfvertrouwen is gegroeid en dat toon ik ook in de manier waarop ik sta, in mijn zelfverzekerde houding, in mijn lach. Ik ken mijn waarde. Ik voel me aangenaam in de kleren die ik draag. Ik zie er goed uit en ik mag er zijn. Ik voel me ontspannen en rustig, ook al weet ik niet hoe het gesprek zal zijn. Het gesprek verloopt positief. Ik heb er een gerust gevoel bij. Ik zie een tevreden gezicht aan de andere kant van de tafel.” 

Het resultaat? Mirjam heeft ondertussen een nieuwe job te pakken en ontpopte zich tot een zelfbewuste en tevreden dame. Ze blaakt nu van zelfvertrouwen en weet wat ze wil.

En jij? Wil jij ook meer zelfvertrouwen?

Wil je snel zelf stappen zetten?