Ongemakkelijke stiltes… Hoe ga je hier het best mee om?

Onwennig op een receptie. Ongemakkelijk gevoel tijdens een pauze. Onuitgesproken vragen in een vergadering. Saaie lunches…
Je wil wel wat zeggen of iemand aanspreken.
Maar je weet niet wat te zeggen.

Ik liep er van weg, van onbekenden. Vond het vreselijk en zelfs gênant. Bij netwerkevents voor een vorige werkgever kon ik mijn eigen (angst)zweet achteraf zowat ruiken. Ik stond vaak met mijn mond vol tanden. Bang om belachelijk of niet professioneel over te komen, of om gewoon een fout te maken.

Herkenbaar?

Hoe doe je dat, een goed gesprek met (on)bekenden?

Doorgaans hebben we last van valkuil-ideëen. Angsten en vooroordelen die het aanknopen van een gesprek lastig maken, zoals: ‘Ik moet interessant overkomen.’ ‘Wat ik zeg, moet belangrijk zijn.’ ‘Als ik iets zeg, maak ik me misschien belachelijk.’
Heel wat mensen voelen zich bijvoorbeeld bekeken tijdens een receptie. Ze hebben schrik dat het opvalt dat ze alleen staan. Ze voelen zich er letterlijk met hun mond vol tanden staan. Ze merken dat er heel wat mogelijkheden voor leuke babbels aan hun neus voorbij gaan. Absoluut niet prettig!

Het is nochtans belangrijk om op je werk, en daarbuiten, makkelijk een gesprek aan te kunnen knopen. Zowel als IT’er die met klanten te maken krijgt, als om prettig te kunnen omgaan met je collega’s of simpelweg om ervoor te zorgen dat je baas of zelfs partner voeling blijft houden met waar je mee bezig bent.

Een juiste mindset helpt je om makkelijker uit de hoek te komen.

Helpende ideeën zijn bijvoorbeeld:

Je hoeft helemaal niets interessants te zeggen om een gesprek te starten

en

Mensen vinden het fijn als je het initiatief neemt tot een gesprek.

Hoe zou je leven er vanaf nu uit zien, als je vanuit deze twee uitgangspunten een gesprek aanknoopt?

Sommige mensen worden rustig door te beseffen dat iedereen last heeft van spanning.
Anderen besluiten zachter te zijn voor zichzelf: ‘Waarom zou je eigenlijk interessant moeten overkomen?’
Een tip om rustig te worden is om de omgeving goed in je op te nemen. Wie zijn de mensen, hoe ziet de ruimte eruit, wat gebeurt er? Zo ben je er meer, hier en nu. Zo verdwijnt makkelijker het gevoel om er buiten te staan.

Nu vind ik het bijvoorbeeld best fijn om een praatje te slaan met onbekenden. Ben ik zelfs vaak diegene die het gesprek start. Ik geef ook training met plezier. Dat zijn vaak grote groepen onbekende mensen. Dat is toch echt veel vooruitgang voor een introvert, die als kind het liefst achter moeders rok wegkroop. 😉

Ik heb mega veel communicatie tips verzameld in de gratis online training ‘Van onzeker naar briljant in je communicatie’.Wil je deze ontvangen, schrijf je dan hier in.

Welke tips krijg je dan om je communicatie te versterken?

  • Hoe je een gesprek makkelijk aangaat en weer afbreekt
  • Tips om je baas te overleven
  • Hoe je om gaat met die slordige of dominante collega
  • Hoe je jezelf verkoopt in een ‘het-komt-erop-aan’-gesprek (sollicitatie, functionering,…)
  • Hoe je communicatie ongewenst stopt
  • Hoe je sterk staat in een moeilijk gesprek
  • 3 stille krachten van introverten en hoe je ze gebruikt

Ze verschijnen in mailvorm in je mailbox. Je ontvangt een 8-tal mails met tips.

Schrijf je hier in. Ik zend je mijn beste artikels en tip rond communicatie!

 

PS: Wil jij ook gaan voor een positieve mindset en meer succes? Dan is het traject ‘Sterk leiderschap’ echt iets voor jou! Lees er meer over.

Ook organisaties zijn hier aan het juiste adres! Heb je nog ruimte in je opleidingsbudget? Ik werk deze trainingen graag uit op maat van jouw bedrijf. Contacteer ons.

PS2: Ben je het beu dat je niet je volledige potentieel kan inzetten? Wil je daar verandering in brengen? Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Heb je interesse in een jaartraject met mij, wetenschappelijk onderbouwd en ontzettend krachtig? Goed nieuws! Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!