Zorgen maken en angst. Welke invloed heeft dat op je?

Maria is bezorgd om haar partner. Hij heeft stress van zijn werk.

Kristien dubt. Zou ze haar job opzeggen en eindelijk gaan voor die droombaan? Ze doet het niet en houdt de boot af. Liever zeker zijn…

Karel wil opslag vragen,maar durft niet.

Mark wil een lange reis maken. Hij stelt het uit.

Karien is het beu. Ze zou een grens willen stellen en nee zeggen, zodat ze aan haar eigen plannen toekomt. Maar ze doet het niet.

 

Angst heeft vele facetten. Angstig zijn is een veel voorkomende toestand in onze maatschappij.

 

Welke vormen van angst herken je zelf?

 

Zorgen maken om anderen

Maak je je zorgen om andere mensen? De job van je partner, het leren van je kinderen? De zieke collega?

Zorgen maken over dingen waar je geen controle over hebt is een manier om je af te leiden van het enige waar je impact op hebt. Jezelf!

Vaak maken we ons zorgen over anderen om niet bij onszelf te hoeven stilstaan, om onopgeloste zaken niet in de ogen te hoeven kijken.

Ken je dat?

De weg eruit ligt er net in om de eigen issues helder te krijgen, de onderliggende emoties oplossen en dan blijkt er vaak veel minder te zijn om zich zorgen over te maken.

 

Toekomst

Angstig ben je doorgaans voor iets dat in de toekomst is. Aangezien er een ruimte is tussen nu en toekomst, ligt het buiten je controle. Juist daarom blijf je erover piekeren, waardoor je je makkelijk gespannen en geprikkeld gaat voelen.

 

Afhaken

Angst kan er voor zorgen dat je afhaakt, je plannen wegbergt.

Wanneer heb je voor het laatst besloten iets toch niet te doen?Toch niet op die vakantie, toch niet solliciteren, toch niet je baas of partner vragen om….

Wat hield je tegen? Waar was je (stiekem) bang voor?

 

Concentratiedief

Angst steelt je concentratie. Je bent niet in het nu. Je kan niet genieten van wat er zich nu voordoet. Het prachtige groen van de lente, de glimlach van je kind, …

Daardoor steelt angst… vaak ongezien … je leven!

 

Onhandig omgaan met angst

We lopen graag weg van angst.

Hoe doe jij dat?

Overeten, harder werken, drinken, schermverslaving,…

Ik zelf schiet makkelijk in actie, ga harder werken, dingen doen. Daarbij dan nog een portie chocola! Het houdt angst op een afstand en zorgt voor een wat’ vlakker’ onaangenaam gevoel.

We willen de angst niet voelen, bieden er weerstand aan. Hoe meer weerstand, hoe meer iets groeit. Angst wordt, soms onbewust, groter, een dreigende donderwolk. Het lichaam raakt gespannen. Alle vastzittende angst komt in je cellen te zitten. Hoofdpijn, buikpijn en een dalend energieniveau als gevolg. Wat leidt tot … nog meer angst, want nu heb je ook gezondheidsproblemen om mee om te gaan.

 

Is angst een constructiefout?

Is angst een verkeerd geïnstalleerd programmatje in ons?

Nee, zeker niet. Angst kan je helpen om risico’s juist in te schatten en maatregelen te nemen die die risico’s verkleinen. Angst is dan een wijze raadgever.

 

Beeld

Wel krijgen we massaal angstprikkels binnen via verhalen, media,… Dat kan je beeld van de werkelijkheid vormen en je algemeen vertrouwen schade toe brengen.

Wat is de wereld toch onveilig, klaagt mijn buurvrouw, na de dagelijkse portie krant. .

Het is belangrijk om hierin selectief te zijn en te onderzoeken wat je ondermijnt dan wel ondersteunt. Wat voedt en wat niet.

‘Zo heb ik lang geleden besloten geen tv meer te kijken, want het gaf me zo een onprettig gevoel. Tot vandaag ben ik blij met die keuze.‘

 

Wat herken je hier van? Waar neemt angst een loopje met je? Waar heb jij last van?

 

Het is niet makkelijk om het toe te geven.

Heb je ook geleerd stoer te zijn? Alles aan te kunnen? Liever een andere kant uit te kijken?

Wel, daar gaat het hier niet om. Door juist angst in de ogen te (leren) kijken, kan je uiteindelijk verder springen en wél die dingen doen die je wil doen.

 

In het volgende artikel neem ik je mee naar een weg uit de angst.

 

Vaak is het niet makkelijk die weg alleen af te leggen. Of is het ronduit fijner om dat met iemand te doen. We helpen je graag via loopbaancoaching, in de training zelfvertrouwen, of het traject Innerlijk Leiderschap.

 

We helpen je angst recht in de ogen te kijken (dat is absoluut fijner met twee) en geven je bouwstenen mee, zodat volgende stappen makkelijker gaan.

 

Wil je graag anders in je leven staan en weet je niet hoe?

Het traject Sterk Leiderschap geeft je tools om aan het stuur te staan van jouw leven. Vanuit innerlijke kracht, met meer plezier en gemak!  Lees er meer over.

PS: Ben je het beu dat je niet je volledige potentieel kan inzetten? Wil je daar verandering in brengen? Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Heb je interesse in een jaartraject met mij, wetenschappelijk onderbouwd en ontzettend krachtig? Goed nieuws! Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!