Hoe  ga je als ondernemer met gemak om met elke kwetsbare uitdaging?

Een eigen bedrijf, en werken voor zichzelf, kan erg kwetsbaar voelen.  Zelfs als iemand hetzelfde werk deed, eerder, voor een werkgever.

Die kwetsbaarheid maakt dat zichzelf – of het eigen product – verkopen lastig kan zijn, dat zichtbaarheid ongemakkelijk voelt, dat simpelweg vertellen wat iemand doet iets is wat men vermijdt.

Elk nieuwe opstart, elke nieuwe uitdaging, of het doorgroeien naar een volgend level, brengt een dip met zich mee. Na het oorspronkelijke enthousiasme komt er een moeilijke periode. Bij velen komt dan de onzekerheid bovendrijven. Velen haken af, schrijft Seth Godin in zijn boek ‘The Dip’.

Every level has its new devil, Bishop T.D Jakes

Herkenbaar voor je? Dit gebeurde bij Tine, Fré en Kristien:

  • Zo vraagt Tine zich af of ze wel door moeten zetten, als zelfstandinge in bijberoep, nu een aantal dingen tegen zitten.
  • Fré, net gestart als zelfstandige, ziet haar spaarpotje slinken.
  • Kristien raakte met haar bedrijf niet van de grond.

Als ik kijk naar mijn eigen ervaring, lijkt het erop dat in mijn eerste jaren in bijberoep (2001-2005) ik al mijn angsten werkelijkheid zag worden. Mijn eerste cursist liep weg. Mijn tweede kreeg bijna een hartaanval. Jeetje. Dat waren inderdaad mijn ergste angsten, besefte ik achteraf. Om nog te zwijgen van hoe moeilijk het was om klanten te vinden en veel meer uitgaven te hebben dan inkomsten. Na het enthousiasme, inderdaad een moeilijke periode. (Inge Ketels)

Hoe kan je, ook in een opstart, doorgroei of veranderingsmoment, van deze kwetsbaarheid juist een meerwaarde maken?

Kan je door een dip snel en slim bewegen? Zodat je sterk staat in je eigen onderneming en floreert?

3 tips:

  1. Besef dat je onzekerheden getriggerd worden, telkens je een nieuw niveau aangaat

Elk niveau heeft zijn duiveltjes. Beseffen dat je eigen onzekerheden en angsten juist naar boven komen door het aangaan van nieuwe uitdagingen, helpt je om toch door te gaan. Sleutelwoorden zijn: toewijding, doorzetten, vasthouden aan je droom.

Ik ben gestart in bijberoep, zei Tine, en nu doen ze moeilijk op mijn werk. Een organisatie heeft een fout gemaakt, en dat kost me waarschijnlijk een nieuwe inschrijving (en betaling) in de kruispuntbank. Is het me niet gegund dat ik hier mee verder ga?, twijfelt ze.

Door te beseffen dat haar eigen onzekerheden getriggerd worden, omdat het een nieuwe uitdaging is, vindt ze de kracht om verder te gaan. ‘Ik kan het’, spreekt ze zichzelf toe, op momenten van twijfel.

  1. Zie je angsten onder ogen

Geen zin om die angsten werkelijkheid te doen worden en te beleven?

Dan kan je ze, samen met je onzekerheden en twijfels, op voorhand uitdagen. Angsten, onzekerheden en twijfels zijn belemmeringen, als beren op je pad. Neem je die beren weg, dan is de weg naar het doel zo veel makkelijker. Want in plaats van op die beren te botsen, omzeil je ze galant en bereik je veel makkelijker je doel.

Ben had angst om failliet te gaan. Zijn project leek hem ineens ontzettend risicovol. Hij kwam als een geslagen hond, met roodomrande ogen, binnen in mijn coachruimte. Deze onprettige toestand duurde niet langer dan een half uur. We daagden zijn grootste angsten uit. Toen zag ik hem voor zich uit staren, zijn gedachten ordenend. ‘Ik pak het zo en zo aan.’, zei hij. Met een helder hoofd ging hij buiten. Hij is nooit failliet gegaan. En zijn grote angst, was gelukkig snel van de baan, voordat hij vanuit paniek slechte beslissingen had genomen.

Het in de ogen kijken van je onzekerheden, zorgt ervoor dat je sterker staat én vrijer en ruimer kan denken.

  1. Kilometers maken.

Met iets nieuws starten, of een nieuw niveau willen bereiken, triggert je onzekerheden.

Wat dien je dan te doen? Wat kan helpen?

Uren kloppen en ervaring opdoen.

Volgens Gladwell, in zijn boek Uitblinkers, kan je door 10.000 uur training succesvol worden in een bepaalde vaardigheid.

Dus zoek oefen-mogelijkheden. Bied je diensten aan. Ga freelancen en ervaring opdoen. Zoek een job waarin je dat kan leren wat je wil leren. Leer zo snel mogelijk, wat je allemaal dient te kennen. Investeer in jezelf. En feliciteer jezelf met elke kleine stap die je zet!

Fré is een klein jaar van start als zelfstandige. Ik heb geen klanten, zegt ze. Een salescoach spiegelde haar voor dat het best kon, direct een goed inkomen uit een zelfstandige activiteit. Haar ergste angst, geen inkomen, wordt zo werkelijk. Ze twijfelt aan zichzelf, ook al zal ze dat niet makkelijk toegeven.

Het beste wat Fré kan doen, mijns inziens,  is zorgen voor een freelance job. Zodat de druk voor geld wegvalt. Want dat werkt niet.

Moet het altijd moeilijk zijn, zo een opstart, verandering of uitdaging?

Nee. Er kan ook heel veel fun inzitten, samen met groeien in je zelfvertrouwen. Weten dat je onzekerheden getriggerd worden, je angsten in de ogen kijken en kilometers maken helpen je als tips een eind op weg.

Daarnaast kan je het jezelf makkelijker maken (en efficiënter) door te leren van de ervaringen van doorgewinterde ondernemers. Die voldoende uren op de teller hebben. Bewezen ervaring. Die zelf geïnvesteerd hebben in zichzelf en hun bedrijf. En weten hoe je angst in de ogen kan kijken op een ontzettend efficiënte en effectieve manier.

Zo leer je sneller. En kan je het beste van jezelf tot uiting brengen in je bedrijf en in de wereld. Belangrijk, want de wereld heeft exact nodig wat jij te bieden hebt!

Zijn deze artikels ook interessant voor je?

Op jouw succes,

Inge

PS: Heb jij een gevoel dat je het anders wil, maar niet weet hoe? Meld je snel aan voor het scan-gesprek!

In een Scan-gesprek geef ik je inspiratie, kennis en ideeën over de mogelijkheden die je hebt om met jouw bedrijf meer te verdienen en meer vrijheid te hebben, met ideale klanten. De waarde van dit gesprek is 197 euro en ik bied het je vrijblijvend (en gratis) aan. 

Klik hier om je voor een scan-gesprek aan te melden

Om het gesprek goed voor te kunnen bereiden en optimaal te laten verlopen, vraag ik je om enkele vragen te beantwoorden. Jouw antwoorden worden helemaal vertrouwelijk behandeld.

Na het invullen neem ik binnen 5 dagen contact met je op om een afspraak te plannen. 

Ik hoop je snel te spreken!