Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?

Een sterk sollicitatiegesprek voeren, een zaak uit de grond stampen, of een briljant idee verkopen aan je team: je hebt er lef voor nodig. Een flinke dosis durf is een must. Maar als het geloof in jezelf wat tegensputtert, is je doel plots mijlenver verwijderd. Als coach help ik mensen om hun zelfvertrouwen te vergroten. In deze blog deel ik 7 essentiële stappen met jou.

De neerwaartse spiraal

Je wilt iets realiseren. Super, je hebt een doel! Maar de grootste fout die je nu kunt maken, is onvoldoende in jezelf geloven. Want dan onderneem je uiteindelijk niets. Je parkeert jezelf in een veilige modus.

Zo mis je een hele reeks aan mogelijkheden en potentieel. Maar het gaat nog verder. Want omdat je negatief tegen jezelf spreekt, zend je onbewust ook negatieve beelden uit. Je omgeving pikt die prikkels op en reageert op haar beurt onbewust negatief. Al snel beland je zo in een neerwaartse spiraal.

The only way is up!

Ik leer mensen om met meer zelfvertrouwen, een positiever zelfbeeld en een open kijk in de wereld te staan. Zo krijgen ze weer aandacht voor wat goed gaat en zien ze zichzelf als waardevol. Ze durven meer uitdagingen aan te gaan en bereiken gemakkelijker hun doelen.

Wil jij ook je grote droom realiseren? Is het tijd om je leven en werk een nieuwe richting te geven? Dan bouw ik graag mee aan je zelfvertrouwen! Want dat is de sleutel tot je succes.

In 7 stappen je zelfvertrouwen vergroten

1.Maak een lijstje van dingen die je leuk vindt aan jezelf
Wat waardeer je aan jezelf? Blink je uit in je hobby? Zet je je honderd procent in voor je gezin? Of hoe tof is je net geknipte kapsel?

2. Focus op ál je successen
Verzamel alle grote en kleine successen die je geboekt hebt. Dat gaat heel breed: het behalen van je rijbewijs, je diploma hoger secundair onderwijs, je zwemdiploma, …

3. Som de zaken op die door jouw hulp/idee gerealiseerd zijn
Denk aan je (vrijwilligers)werk, mensen die je geholpen hebt, projecten waarvoor je je geëngageerd hebt of mensen die je geïnspireerd hebt.

4. Bedenk redenen waarom anderen jou leuk vinden
Denk ook aan de simpele alledaagse dingen die je doet en je specifieke karaktertrekjes of vaardigheden waar je trots op bent. Enkele voorbeeldjes: ‘ik zeg ’s ochtends telkens goedendag op het werk’, ‘ik kan lekkere cake bakken’, ‘als iemand me echt nodig heeft, dan sta ik er altijd’, …

5. Laat je niet van de wijs brengen
Het is heel gemakkelijk om terug af te dwalen naar wat je niet kunt. Hou je aandacht dan ook altijd op wat goed gaat, wat al gelukt is, wat je kunt waarderen aan jezelf. Met andere woorden: hou je vizier gericht op de lijstjes uit stap 1, 2, 3 en 4.

6. Vul je lijstjes regelmatig aan
Of nog beter: koop een mooi schriftje en noteer elke dag minstens drie dingen over jezelf waarover je tevreden bent. Leg dat schriftje naast je bed. Dan springt het dagelijks in het oog.

7. Vier je successen en stappen vooruit, ook de kleintjes
Geef jezelf eens een applausje of beloning. Zo leer je de dingen die goed gaan bewust aandacht te schenken. En dat geeft energie om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Met deze 7 stappen zul je je zelfvertrouwen al flink verbeteren! Beloofd.

 

Wil je nog meer weten over hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten?

Dan help ik je graag verder in mijn traject Sterk leiderschap waarin we jouw zelfvertrouwen alle aandacht geven.

Ook organisaties zijn hier aan het juiste adres! Heb je nog ruimte in je opleidingsbudget? Ik werk deze trainingen graag uit op maat van jouw bedrijf. Contacteer ons.

PS: Ben je het beu dat je niet je volledige potentieel kan inzetten? Wil je daar verandering in brengen? Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Heb je interesse in een jaartraject met mij, wetenschappelijk onderbouwd en ontzettend krachtig? Goed nieuws! Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!