Ondernemer of freelancer, wil jij sterk staan in een moeilijk gesprek?

Wil je iets zeggen en vind je dat spannend?

Met een trillende lip en tranen in mijn ogen stond ik er.

Ik had net met een denderende slag de bundel papier op de grond gegooid. Zo beu was ik het!

Ik had de aandacht van mijn tierende baas. Hij keek me met grote ogen, en stil, aan.

Ik zei dat ik het vreselijk vond. Telkens die lastige communicatie. Die non-communicatie. Die boosheid. Het werkte niet voor me. Ik wou het anders. Een ‘gewoon’ gesprek, aub!

Het was niet het toonvoorbeeld van hoe je iets kan aanpakken, maar het belangrijkste was: ik had het eindelijk gezegd. En raar maar waar… vanaf toen veranderde onze communicatie. Hij kwam niet meer tierend binnen!

Of het nu gaat over een sollicitatiegesprek,een functionerings- of beoordelingsgesprek, of iets dat je relationeel op je lever ligt, het kan gebeuren dat je er erg tegen op kijkt. Misschien heb je ’t al vaak in je hoofd gerepeteerd, de situatie langs alle kanten bekeken, toch lijk je geen vat te hebben op je onzekerheid.

Liefst van al had je ’t liever goed en wel achter je liggen.

Herkenbaar?

Een procedure om de angel uit de wonde te halen én onverwacht, leuke resultaten te boeken:

 

1. Word je bewust van het beeld dat je maakt, de verwachtingen die je hebt.

Krijg helder welk beeld dat je onbewust maakt van de situatie, de ander en jezelf. Welke plaatje maak je? Welke gedachten heb je er over? Wat zijn je angsten?

Bjvoorbeeld: Als ik ’t zeg, wordt hij boos.

Ik ga niet uit mijn woorden geraken.

Ze gaan vinden dat ik moeilijk doe.

Ze gaan me kritisch bekijken. Ze gaan me/het niet goed vinden.

Ik ga dom overkomen.

Ik ben niet capabel, ik ga het niet kunnen.

Het zijn deze gedachten, beelden en verwachtingen, de onderdelen van je plaatje, die je onzekerheid en je vervelend gevoel creëren.

Maar ’t is toch de realiteit.

Ja?

Ben je zeker?

 

2. Is het waar?

Sta even stil: is het waar? Kan je nu al weten hoe iemand gaat reageren? Kan je zeker weten hoe iemand over je denkt? Kan je zeker weten hoe jij het gaat doen?

Omdat ’t gister zo was, kan je zeker zijn dat ’t morgen ook zo zal zijn?

Doorgaans weken deze vragen je wat los van een gefixeerd zicht op de zaak.

Ga dan verder met de volgende stap.

 

3. Maak en herhaal je succesbeeld

Verander het beeld in je hoofd. Maak een succesfilmpje. Geef je daarin het gevoel dat je zou willen hebben, laat de anderen reageren zoals je dat graag zou willen. Durf wat te overdrijven.

Als je merkt dat iets, niet helemaal klopt voor je, verfijn ’t dan tot ’t goed voor je voelt.

Je verandert door het maken van succesfilmpjes je verwachtingen, je (eerder negatieve beeld), zodat je meer open gaat staan voor positieve wendingen. Eigenlijk maak je ook voor je zelf veel helderder hoe je ’t graag zou willen. Zo kan je onderbewuste daar ook meer op aansturen.

Voorbeeld van filmpje:

Ik voel me tevreden over mijn voorbereiding van het gesprek. Ik weet waarover ik het heb en voel me sterk in mijn schoenen staan. Ik sta sterk. Ik merk dat aan de manier waarop ik sta, mijn zelfverzekerde houding, mijn glimlach. Ik ken mijn waarde. Ik voel me comfortabel in de kleren die ik aan heb. Ik weet dat ik er mag zijn, dat ik er goed uitzie. Ik voel me ontspannen en rustig, ook al weet ik niet hoe het gesprek gaat zijn. Het gesprek verloopt constructief. Ik heb er een positief gevoel bij. Ik zie een tevreden gezicht aan de andere kant van de tafel. Het voelt aan als win-win.

Maak het filmpje concreet en specifiek voor jouw situatie. Herhaal je filmpje een aantal keer voor jezelf.

 

4. Actie

Neem natuurlijk ook die acties die het filmpje ondersteunen. Bereid je voor, kies kleren uit waar je je goed in voelt en die gepast zijn, …

 

5. Visualisatie meer zelfvertrouwen

Wil je graag begeleid worden in een algemeen succesfilmpje zodat je met zelfvertrouwen grotere successen boekt? Dat vind je op de CD ‘Innerlijke Rust’ van het superkwartet van Bureau Stroom.

Ook de andere CD’s zijn helpend: de CD kracht van gedachten (meer dan 2.000 exemplaren ondertussen in de omloop!) geeft je voorbeelden van ondersteunende, helpende gedachten, waar je actief zelf mee aan de slag kan. De CD sterk in je schoenen staan geeft je creatieve oefeningen zodat je je sterker voelt en met meer zekerheid en rust in je leven kan staan.

 

Wil je serieus aan de slag en zorgen voor succes en impact in je werk? Ben je ondernemer, professional, potential of leidinggevende?

Dan help ik je graag verder in mijn traject Sterk leiderschap waarin we de leider in jezelf ontwikkelen, zodat je vanuit authentiek leiderschap, met gemak en vanuit rust, jezelf verbaast en jezelf overtreft!

Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!

Ook organisaties zijn hier aan het juiste adres! Heb je nog ruimte in je opleidingsbudget? We werken graag een training of coachtraject uit op maat van jouw bedrijf. Contacteer ons.