Abracadabra-communic-abra! Stappenplan om je communicatie competenties te vergroten

Ik wil graag stil staan bij een stappenplan om je communicatie te optimaliseren.

Een stappenplan?

Wat bedoel je dan?, hoor ik je al denken.

Wel, je kan de meeste geweldige tips krijgen, zoals in deze online en gratis cursus ‘Ga voor Briljante Communicatie’.

Als je er niks mee doet, schiet het niet op.

Vandaar een stappenplan om toe te passen en te oefenen.

Bangelijk? Ja, dat kan, maar we gaan het je veel makkelijker maken. Kijk verder hoe!

 

Het 3-stappenplan om je communicatie te optimaliseren

Ga eens terug naar de beginvraag: wat wil je leren in deze online training ‘Ga voor Briljante Communicatie‘? Wat je wil leren, bepaalt je motivatie. Dus je bent alvast goed bezig, als je weet wat je wil leren!

 

  1. Maak mini-mijlpalen

Deel wat je wil leren op in mijlpalen, dit zijn tussentijdse kleine doelen.

  • Bijvoorbeeld: stel dat je met meer gemak voor grote groepen wil spreken. Dan kan een mijlpaal zijn om met meer gemak een vraag te stellen tijdens een vergadering met een grotere groep, een volgende mijlpaal om een kleine uiteenzetting te houden, …
  • Of stel dat je wil leren een gesprek te starten, dan kan een mijlpaal zijn één zin te zeggen tegen een bekende personen, volgende mijlpaal een zin tegen een onbekende persoon (vb in de wachtrij van de winkel),…
  • Stel dat je efficiëntere feedback wil leren geven, dan is een eerste mijlpaal durven zeggen wat je prettig vindt met ik-zinnen (ik vind het fijn dat je op tijd bent vandaag); een volgende mijlpaal bijvoorbeeld opmerken wat je stoort en er een vraag over stellen (ik zie dat je die papieren daar hebt gelegd. Waarom leg je die daar en niet bij het klassement?), …

Je mijlpaaldoelen kan je elke week weer bijstellen.

Je hoeft je niet onder druk te zetten.

Vraag je gewoon af: wat wil ik leren? Dat er een beetje ongemak of spanning bij komt kijken, is helemaal normaal! Je kan je ook de vraag stellen: ‘Hoe kan ik dat leren zo plezant mogelijk maken?’

 

  1. Geef jezelf ruimte om te experimenteren en te oefenen

Het mag fout lopen, het hoeft niet perfect te gaan. De bedoeling van oefenen is … oefenen. Een kind dat leert lopen, valt.

Dat vallen is van essentieel belang. Zonder vallen geen stappen!

Feliciteer je zelf met de experimenten die je opzet, met het oefenen. Ook als het niet helemaal uitdraait zoals je wil. Je oefent je durfspier én je communicatiespier.

Ik vond het spannend. Het begeleiden van een groep consultants, waartoe ik ook behoorde, tijdens een intervisiemoment. Ook al wist ik dat het allemaal kei-toffe collega’s waren, toch vond ik het spannend om vooraan te staan, te besluiten wanneer het tijd werd voor een volgend onderwerp. Ik besloot mijn aandacht echter te verleggen van mijn spanning naar iets wat ik kon leren. Iets wat ik leuk vond. En dus concentreerde ik me, naast het bewaken van agenda, op het noteren van hun antwoorden in tekeningetjes. Daar was ik een boek over aan het lezen, en dat wou ik graag oefenen. En raad eens? Ze vonden het schitterend. Voor mij twee vliegen in één klap: een goede intervisie én kunnen oefenen in noteren met tekeningetjes! (Inge Ketels)

Oefenen loont! Geef jezelf experimenteer ruimte.

 

  1. Bepaal van wie je wil leren

Je hoeft het water niet alleen uit te vinden. Je leert sneller via anderen. Een trainingsprogramma bevat vaak verschillende componenten die je vooruit helpen. Het kan jaren aanmodderen voorkomen, net zoals slechte relaties of weinig impact op belangrijke momenten.

Als je merkt dat iets niet goed lukt, dan is dat omdat je een stukje kennis mist. Ga dan op zoek naar mensen die die kennis kunnen hebben.

Wil je je communicatie versterken? Zodat je meer impact  hebt? Bepaal voor jezelf mini-mijlpalen over wat je wil leren, geef jezelf experimenteer ruimte en bepaal van wie je wil leren!
Grijp gerust even terug naar de andere artikels om je mini-mijlpalen vorm te geven! De artikels zitten boordevol goeie tips!

Wil je graag snel vooruit? Leren van ervaringsgerichte professionals? In het traject Sterk Leiderschap krijg je die praktische, eenvoudige tools in handen die zorgen voor een krachtige communicatie. Zodat je kan zijn wie je bent, met die impact die je wil. Met ruimte voor je potentieel en uit je zelf halen wat erin zit.

Het traject Sterk Leiderschap geeft jou, als ondernemer, professional of leidinggevende, de mogelijkheid om echt aan het stuur te staan van jouw leven en je loopbaan/zaak. Vanuit innerlijke kracht, met meer plezier en gemak! 

Dit heeft verstrekkende en positieve gevolgen voor jezelf, je omgeving en je werk.

Lees er meer over. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit innerlijk leiderschap en flow. De mix van groepscoaching, individuele coaching en opvolging is een succes.

Kennismaken? Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!