Hoe vermijd je dat spreekangst je kansen kost?

Wat kan spreekangst en beperkte zichtbaarheid kosten?

Wie heeft al eens gemerkt dat daardoor carrièrestappen niet of laat gemaakt werden? Hoeveel klanten en opdrachten zijn zo misgelopen? Hoeveel kennis iemand daardoor niet kan of durft te delen? Waardoor alweer kansen en bonussen worden verkeken? Maanden of jaren lang. Plak een bedrag op elke gemiste kans en je schrikt je wezenlijk. Nog ongeacht de persoonlijke stress en frustratie.

Ergens herkenbaar voor je?

Je bent niet alleen. Het wezenlijke probleem van veel van mijn klanten is dat ze niet zo zichtbaar zijn als ze zouden willen zijn om hun ambities waar te maken of om gelukkig te zijn. En effectieve zichtbaarheid is een must… om te kunnen floreren. Denk maar aan netwerken en spreken voor doelgroepen. Of het nu is om klanten te bereiken of te inspireren, of om je leidinggevende, collega’s, en ja zelfs familie, van je ideeën op de hoogte te brengen en ze te enthousiasmeren.

Niet goed zichtbaar zijn of spreekangst heeft drie kanten: niet kunnen, niet durven en/of je oncomfortabel blijven voelen.

Niet-kunnen betekent niet weten hoe zich uit te drukken of wat te doen. Goed nieuws: het is te leren. Onderzoek welke hulpmiddelen en structuren bijdragen aan je boodschap. Verdiep je erin en pas ze toe.

Niet-durven en/of je oncomfortabel blijven voelen is soms puur zichtbaarheidangst. Spreekangst herken je vaak direct als het om presenteren gaat. Zichtbaarheidsangst echter heeft vaak ook subtielere vormen. Denk aan telefoonangst, bang om je voor te stellen, ernstig ongemak bij autoriteiten,…. Het gevoel hierbij kan variëren van flinke zenuwen tot misselijk makende paniek.

Vaak ontkennen de meeste niet-durvers dat angst een rol speelt. Uit gêne of onwetendheid. Meestal immers vermijdt iemand presentatiemomenten of stelt ze uit. En als ze het toch aangaan, blijven ze zich erna slecht voelen en piekeren over hoe het toch beter had gekund.

Dit probleem komt op grotere schaal voor, dan je waarschijnlijk denkt. Bijvoorbeeld liever een mail sturen dan iemand persoonlijk te spreken, netwerkmomenten skippen, geen vraag durven stellen tijdens een lezing, niets zeggen tijdens een vergadering en erna aanwezigen persoonlijk aanspreken.

Koppel je aan alle ‘vermijding’ tijd en geld en … ai, dat is schrikken qua bedrag en qua kansen. Nog losstaand van alle onprettige en ineffectieve emoties die ermee gepaard gaan.

Waar ligt dat nu aan? Het antwoord kan je vinden in belemmerende overtuigingen en een laag zelfbeeld. Dit werkt vaak op onbewust niveau. Dat maakt dat iemand zichzelf jarenlang in de weg zit.

Hoe kan je dit dan aanpakken? De eerste stappen kun je zelf maken:

a) Herkennen wat er speelt

Herkennen wat er werkelijk aan de hand is, is de eerste stap. Dat vraagt inzicht en moed om te beseffen dat je jezelf zichtbaar maken gewoon lastig vindt. Ga voor jezelf eens na: Wat vermijd ik vaak? Wat stel ik uit? Waar laat ik kansen schieten als het gaat om mijzelf zichtbaar maken?

b) Welke self-talk ondermijnt je?

Welke gedachten heb je, wanneer het moeilijk wordt voor je? Maak er een lijstje van. Kan confronterend zijn, maar … je hebt ze toch. Dus is ze zichtbaar maken de beste optie.

Velen van ons hebben pijnlijke en niet-efficiënte gedachten, zoals ‘ik ben niet belangrijk’ of ‘niemand is geïnteresseerd in wat ik te zeggen heb’, ‘ik maak me belachelijk’ of nog iets anders.

c) Is het echt waar?

Gedachten op zich zijn nooit het probleem. Een probleem ontstaat wel als we ze zien als waarheid. Bijvoorbeeld ‘ik stel niks voor’, ‘ik val door de mand als ze een vraag stellen’, ‘ik kan het niet’ of ‘het kost mij teveel energie’.

Zijn ze echt waar?

Onderzoek die gedachten, want als ze zo hun emotionele lading verliezen, kan je veel makkelijker jezelf zijn en contact maken met je authenticiteit en spontaniteit.

Zo kan je je zichtbaarheid vergroten en jezelf laten zien met je unieke kwaliteiten. Mooie mogelijkheden in persoonlijke groei geeft spreekangst, he!

En de wereld? Die vaart wel bij een stralende jij en het delen van je ideeën, kennis en ervaring. Iedereen heeft immers iets te vertellen. Jij ook vanaf nu?

Wil je graag dat ik je help om je zichtbaarheid en spreekangst te overwinnen? Om met meer gemak en plezier voor een groep te staan?

Geef je hier op en ik mail je de link naar het webinar ‘Mijn grootste eye-openers uit 15 jaar met groepen werken’ van zodra beschikbaar.

Van louter ‘doceren’ schakelde ik, dankzij je traject, over op vragen stellen, engageren, mensen betrekken. Ik kon dat voorheen niet. Het resultaat? Ik vind het plezanter, mensen hebben meer aandacht voor wat ik zeg, ik kan beter inspelen op energie en vragen. Een aanrader!, schreef Bert na het traject ‘Presenteren met impact zonder stress’

hartelijke groet,

Inge

PS: Ken je nog iemand die last heeft van voor groepen staan? Stuur ze gerust de link naar dit artikel door.

PS2: Kan ik iets voor je betekenen in je bedrijf? Zowel coaching als training in verband met presenteren en spreekangst overwinnen is mogelijk. Mail me!