3 fouten die startende leidinggevenden maken waardoor ze niet geaccepteerd worden door hun team

Ik sprak Lieve en ze zei: ‘Ik werk nu een jaar als leidinggevende. Ik denk erover om te stoppen. Het kost me te veel energie. Ik word niet geaccepteerd door mijn team.

Het werk putte haar uit. Haar plezier en oorspronkelijk enthousiasme was ver weg.

Is dit herkenbaar voor je?

Als je verder leest, weet jij hoe je deze 3 fouten niet hoeft te maken en je sneller geaccepteerd kan worden door je team!

Welke zijn die 3 fouten? En wat kan je eraan doen?

Fout 1: Onzekerheid verstoppen voor zichzelf en anderen

Lieve had stiekem het idee dat ze geen goede leidinggevende was. Dat maakte haar onzeker.

Zo’n aannames over onszelf hebben een grote impact. Denk je dat je geen goede leidinggevende bent, dan zal je brein voorbeelden zoeken waar dit idee over jezelf klopt. Hierdoor versterkt het gevoel van het niet goed te kunnen.

Het negeren van je onzekerheden werkt niet. Veel beter geef je het toe aan je zelf, om dan doelbewust op zoek te gaan naar kleine voorbeelden van wat er wel werkt. Wat gaat er goed in je functie als leidinggevende? Daar aandacht aan geven, versterkt – met kleine stapjes – het idee dat het je wel lukt.

Ook aan je teamleden kan je toegeven dat je niet alles weet. ‘Alles moeten weten’ is een verouderd concept. Net omdat je het niet weet, kan je je teamleden makkelijker doen schitteren met hun expertise en ervaring. En dat is toch wat je wil? Vraag hen eenvoudigweg: ‘Hoe zou jij dit oplossen?’.

Fout 2: Blijven piekeren

Bij elk incident met een teamlid, bleef Lieve erover piekeren. Ze vroeg zich af wat ze anders had kunnen doen, hoe ze het anders had kunnen zeggen en wat nu weer het gevolg zou zijn van dit moment.

Het verlamde haar en vergrootte haar stress.

Piekeren is een onhandige manier om in een stresssituatie proberen een oplossing te zoeken. Het enige wat dit echter geeft, is een nog groter ongemak. Het verslechtert je situatie alleen maar, omdat het je vaak ook voor blok zet. Er komt weinig uit je handen tijdens piekermomenten…

Je zelf zijn, met je eigen authentieke leiderschap, helpt je om een fijne verbinding aan te gaan met je team. Samenwerken is niet enkel taakgericht. Het relatiegerichte is even belangrijk. Dat lukt niet als je gestrest bent of er niet helemaal bij bent, omdat je piekert.

Een kleine verandering die je kan doorvoeren is, telkens als je opmerkt dat je piekert, je gedachten een halt toe te roepen. Ze helpen je toch niet. Door te stoppen met piekeren ben je meer hier en nu. En beter in staat tot een echt contact. Of het vinden van je volgende, kleine helpende

Fout 3: Geen ondersteuning zoeken

Geen ondersteuning zoeken wordt uiteindelijk een dure zaak. In een Harvard Business School rapport schat men het mislukkingspercentage van nieuwe leidinggevenden op 30 % à 40 %.

Wat dit betekent?

Het afhaken en de emotionele opdoffer van het gevoel van mislukking voor de leidinggevende; voor de organisatie de kost van een nieuwe selectieprocedure, een onbezette plek, collega’s die taken erbij dienen te nemen en een team dat weeral een verandering tegemoet ziet.

In een minder negatief toekomstscenario blijft iemand in dezelfde functie en presteert op een niveau dat niet optimaal is. Met stress en frustratie als gevolg.

En dat terwijl dit eenvoudig kan vermeden worden.

Lieve volgde het traject Next Level Leadership van Bureau Stroom. Ze ging inzien hoe ze haar authentieke kwaliteiten kon inzetten in haar leiding geven, in plaats van te doen wat ze dacht dat anderen vonden wat ze moest doen. Ze straalt nu. Mensen zeggen haar dat ook. Ze durft makkelijker haar mening te zeggen en ze wordt daarin gehoord, zowel door haar teamleden als door het management. Alhoewel ze eerder van plan was om een andere functie te zoeken, is ze meer dan ooit gemotiveerd om te blijven.

Een startende leidinggevende heeft werk voor de boeg. En niet alleen taakgericht in de eigen functie. Er valt van alles te leren, zowel qua vaardigheden als het authentiek leiderschap ontdekken en vorm geven. Slimme organisaties ondersteunen dit proces en halen zo veel meer uit hun leidinggevende en teams.

Ik wens je een jaar vol sterk en prettig leidinggeven. Aan jezelf en je leven in de eerste plaats,

Inge

PS: Herken jij je in Lieve, de leidinggevende? Ben je leidinggevende of (zelfstandige) professional? Wil je vanuit efficiëntie en effectiviteit aanzienlijk betere resultaten boeken? Dan is het traject ‘Sterk leiderschap’ echt iets voor jou! Lees er meer over.

Ook organisaties zijn hier aan het juiste adres! Heb je nog ruimte in je opleidingsbudget? Ik werk deze trainingen graag uit op maat van jouw bedrijf. Contacteer ons.

PS2: Ben je het beu dat je niet je volledige potentieel kan inzetten? Wil je daar verandering in brengen? Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Heb je interesse in een jaartraject met mij, wetenschappelijk onderbouwd en ontzettend krachtig? Goed nieuws! Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!