Tips om je baas te overleven!

Heb je het gehad met het ongeduldige, veeleisende en directe gedrag van je baas? Gehaast en druk. Alles dient te wijken. Zo niet wordt hij een brullende leeuw!

 

‘Boek mijn ticket eens om, ik kan straks niet vertrekken maar pas overmorgen. Is die brief voor de algemene vergadering al de deur uit?  Hoe, nee! Waarom niet? Kan jij alvast een programma bedenken, een boeiende spreker of zo, voor de assistentendag?  Oké?’

Terwijl de baas haastig door de ruimte beent, draaien in het hoofd van zijn secretaresse de radertjes druk rond.  ‘Ai, hoe gaat me dat lukken? Dat krijg ik niet af op tijd. Alles ineens. Ik doe zo mijn best. En wablief, een programma of spreker? Zonder overleg? Ik weet toch niet wat passend is? Of wat hij wil?’

 

Ze kropt haar gevoelens op. Verbijt haar frustratie. Natuurlijk doet ze haar best. Ze komt een uur later thuis dan gepland.

 

Klagen over een baas heeft weinig zin. Hem leren begrijpen leidt wel tot een effectievere samenwerking.

 

Iedereen is uniek. En anders! Ieder heeft eigen voorkeursgedrag. Deze baas is direct, snel, doelgericht en enthousiast. De secretaresse eerder gevoelig, behulpzaam, geduldig, begripvol.

 

Voorkeursgedrag is gedrag waarmee iemand vertrouwd is en wat geen energie kost.

Het ene gedrag is niet beter of slechter dan het andere. Wel kan het effectief of ineffectief zijn.

De eerste stap naar effectievere samenwerking is: accepteren dat die verschillen er zijn.

 

Qua voorkeursgedrag staat een secretaresse vaak lijnrecht tegenover de baas.

Logisch ook. Een secretaresse vervult een ondersteunende rol en moet verzorgd werk afleveren.

Een directeur daarentegen moet snel beslissingen durven nemen, is taakgericht, enthousiast, houdt van actie! Dat kan natuurlijk botsen!

 

Hoe ga je om met je voortvarende baas?

  1. Durf je mening te uiten

Van nature denkt je baas snel. Als ondersteunend en eerder introvert type kan je niet zo snel meedenken. Je hebt tijd nodig om dingen helder te krijgen. Hierin ben jij dan weer grondiger en doorgaans diepgaander.

Merk je niets op, geef je je mening niet, denkt baas dat je het er mee eens bent. Terwijl je mening echt wel waarde heeft!

 

  1. Durf erop terug te komen

Juist omdat je minder snel schakelt, heb je niet direct een antwoord klaar. Dat is zo. Dat kan je beter accepteren. Geef je zelf ruimte om op iets terug te komen. Bouw tijd in door aan te halen dat je graag nog iets bekijkt voor je je mening geeft.

 

  1. Durf te benoemen hoe je je voelt én wat je wil

Kwetsbaarheid wordt kracht. Door aan te halen dat je je overweldigd, gepasseerd, opgejaagd, gestresst of ongemakkelijk voelt, beseft baas makkelijker welk effect hij op je heeft. Koppel dat aan duidelijk aangeven wat je nodig hebt. ‘Kan je nu even tijd maken voor je ideeën over de assisstentendag?’. Zo gebruik je én jouw kwaliteiten en die van je baas beter. Efficiënter samenwerken als resultaat!

 

Vind je deze tips een grote uitdaging?     

Dat klopt. Durf is durf. En daarin helpt moed, weten hoe je je zelfvertrouwen behoudt en inzicht in communicatie.

Wil je daarom leren hoe je beter kan communiceren, zodat je efficiënter kan samenwerken? Wil je een zicht krijgen op welk type jij bent en welk type je baas is, zodat je wat je zegt kunt afstemmen? Zodat hij je beter begrijpt? Zodat je meer impact hebt?

 

De training ‘vergroot je impact op je werk en in relaties, verdiep je communicatiemogelijkheden’ helpt je daarbij en is een onderdeel van Sterk Leiderschap. In deze communicatietraining leer je:

  • Leer hoe je makkelijker je ideeën verkoopt, zodat je impact vergroot.
  • Eenvoudiger aangeven wat je belangrijk vindt, zodat je relaties makkelijker verlopen.
  • Vind de weg om het deurtje van de ander te openen, zodat je een echtere, verbindende communicatie kan tot stand brengen.
  • Via je communiceren kan je de kracht van je kwetsbaarheid meer inzetten.

Dus, wil je graag anders en authentieker in je leven staan en weet je niet hoe?

Het traject Sterk Leiderschap geeft je tools om aan het stuur te staan van jouw leven. Vanuit innerlijke kracht, met meer plezier en gemak!  Lees er meer over.

PS: Ben je het beu dat je niet je volledige potentieel kan inzetten? Wil je daar verandering in brengen? Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Heb je interesse in een jaartraject met mij, wetenschappelijk onderbouwd en ontzettend krachtig? Goed nieuws! Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!