Eén tip om van stress, angst, piekeren,… op te schuiven naar geluk en rust

Ken je het voortdurende gevoel dat je eigenlijk toch niet helemaal gelukkig bent? Je ervaart stress, voelt je gehaast en druk. Piekert. Vindt dat je meer zou kunnen doen – moeten doen?
In de media is er veel aandacht voor geluk. Drink een Coca Cola en voel de ‘Hope & Happiness’. Frustrerend als dat gevoel telkens door je vingers lijkt te glippen en het voor anderen blijkbaar dichterbij ligt.
Dat knagend gevoel, het gepieker, de drukte. Het niet tevreden zijn. Het niet gelukkig zijn. Dat is pijnlijk en vervelend.

 

Een aspect dat dit knagende gevoel vaak versterkt is een gewoontepatroon, waarbij we vooral aandacht geven aan wat nog niet goed is, nog niet af is, niet compleet is. Waardoor we nooit helemaal tevreden of gelukkig kunnen zijn, of uit de mallemolen van druk kunnen ontsnappen, omdat het nooit af is. Of je nu ICT-er, zelfstandige, manager, arbeider of huismoeder bent,… het is een bekende valkuil. En in veel gevallen niet helpend.

Wat er gebeurt is te vergelijken met het werk van een kunstenaar. Een kunstenaar maakt een beeld en ziet een stukje dat nog niet helemaal zo rond is als hij zou willen. Hij schaaft er aan. Als het klaar is, ziet hij weer een ander stukje dat hij graag wat vierkanter wil. Hij beitelt en schuurt. Hij gaat even zitten en neemt een slok water als het klaar is. En dan heeft hij weer een idee voor een volgend kunstwerk. En zo gaat hij weer door, beitelend aan het nieuwe doel.

 

Met je doorzettingsvermogen en je volle inzet van je talenten, zet je ongemerkt enorme stappen. Stappen in je leven, op je werk, in je eigen persoonlijke ontwikkeling.

 

Maar dan komt het… is het beeld af, hebben we iets bereikt, dan zijn we vaak maar heel even blij – of we gunnen ons zelfs dit niet – omdat het volgende idee al opdoemt aan de horizon. Een nieuwe uitdaging of een nieuwe oneffenheid die om aandacht vraagt.

We vergeten de successen die we boeken, de doelen die we gehaald hebben, de kleine en grote kunstwerken die we hebben gemaakt van ons leven. We vergeten ze en zijn er niet meer trots op.
Hierdoor zijn we eigenlijk nooit of maar heel kort tevreden met alles wat we bereiken. Want er is al weer iets nieuws, iets spannends of iets oneffen dat aandacht vraagt. Dat druk geeft.

Gevaarlijk… want zo blijft dat knagende gevoel. Zeker wanneer het tegen zit, kan je te weinig teren op de wetenschap dat je wel degelijk gelukkig kan zijn en kan bereiken wat je wil.

Daarom deze week een heel eenvoudige maar cruciale levenstip:

Hou je plussen bij. Schrijf elke dag drie dingen op die een plus, een succesje van die dag zijn. Klein EN groot, alle plussen tellen.

Op een mindere dag kan het al een plus zijn dat je de kinderen gewoon naar school hebt gebracht zonder tegen ze te schreeuwen. Op een goede dag is het een werkopdracht die je voldoening gaf. Een plus kan ook dat moeilijke gesprek zijn dat je goed hebt aangepakt. Of die beslissing die je nam en die je zo’n goed gevoel geeft.

Wat jouw plussen ook zijn: noteer ze, hou ze vast, concentreer je op wat je allemaal bereikt in grote en kleine stappen. Je zult merken dat het je zelfvertrouwen geeft, je er gelukkiger van wordt, je wat rust ervaart, als je stil staat bij wat je allemaal goed doet.

Met als extra: waar je je op concentreert, groeit. Focus op kleine en grote plussen maakt dat je er veel meer zult ervaren. En dat helpt je vervolgens door te zetten als er een periode komt waarin het tegen lijkt te zitten.

Kortom: vier je plussen als basis voor je geluk, je rust, je zelfvertrouwen en je doorzettingsvermogen!

 

Wil je graag anders in je leven staan en weet je niet hoe?

Het traject Sterk Leiderschap geeft je tools om aan het stuur te staan van jouw leven. Vanuit innerlijke kracht, met meer plezier en gemak!  Lees er meer over.

PS: Ben je het beu dat je niet je volledige potentieel kan inzetten? Wil je daar verandering in brengen? Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Heb je interesse in een jaartraject met mij, wetenschappelijk onderbouwd en ontzettend krachtig? Goed nieuws! Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!