Negatief zelfbeeld kost geld

Mensen die hun zelfbeeld een stimulans willen geven, kopen daarvoor statusproducten. Dat blijkt uit onderzoek van de London Business School en de Cornell University bij een groep universiteitsstudenten.

Iemand wiens zelfbeeld geraakt is, blijkt bereid om 30% meer te betalen voor een designjeans dan iemand met een positief zelfbeeld. De aankoop van luxeproducten zorgt voor een tijdelijk herwinnen van eigenwaarde.

Een lager zelfbeeld kost dus geld. Maar niet alleen door de aanschaf van duurdere producten, zo blijkt.
Hoe kijk je naar jezelf?

Ook in je job kan een negatiever zelfbeeld je veel kosten. Zo twijfel je mogelijk aan jezelf, durf je niet ingaan op een vraag voor een ander project of verlies je aan promotiekansen en inkomen. Of je vindt het lastig om (nieuwe) contacten te leggen, worden jij en je prestaties als eerder onzichtbaar beschouwd én zijn het dus je collega’s die met de leukste klusjes gaan lopen.

Naast geld kost het je met andere woorden ook je goed voelen én je wel-zijn: je bent eerder gespannen, voelt je minder dan de rest en piekert gemakkelijk. Iets wat ook weer een effect heeft op je presteren: je bent minder makkelijk in staat het optimale uit jezelf te halen.

Eigenwaarde en zelfbeeld liggen gelukkig niet vast. Je kan groeien naar meer eigenwaarde en een positiever zelfbeeld. Veel heeft te maken met hoe je naar jezelf kijkt en wat je tegen jezelf zegt.

 

4 tips voor een positiever zelfbeeld

1. Stop met negatief praten over jezelf

Je hebt er geen voordeel mee om jezelf naar beneden te halen door bijvoorbeeld te vinden dat je het anders moest doen. Je krijgt er alleen twijfel en onzekerheid door.

Ga na of jij jezelf steunt of naar beneden haalt. Hoe je dat weet? Je voelt je slecht als je kritisch bent voor jezelf, je voelt je goed als je jezelf steunt. Probeer steeds achter je eigen keuzes te staan: ‘Ik heb dit besloten en het is oké.’

 

2. Geef jezelf vaak een compliment

‘Ik voel me niet gewaardeerd’ is een opmerking die vaak de revue passeert. Belangrijk dan is alvast jezelf te leren waarderen. Waardeer de kleine dingen die je doet, de energie die je erin stopt, de intentie waarmee je iets bent gestart. Of het nu het resultaat heeft dat je wil – of niet – je hebt het gedaan.

Waardeer jezelf daarvoor, complimenteer jezelf daarmee. Hou dit een dag vol, opdat je een ander (en beter) mens wordt tegen het einde van de dag. Voor de bescheiden Vlaming: nee, dit heeft niets te maken met arrogantie en eigendunk, wel met jezelf naar waarde schatten. Iemand die zichzelf naar waarde kan schatten, kan ook ten volle stralen, heeft ook het meeste impact op een waarde voor zijn omgeving.

 

3. Vergelijk jezelf enkel en alleen met de vroegere versie van jezelf

Jezelf vergelijken met anderen is doorgaans destructief. Er is altijd wel iemand beter dan jij. Maak deze vergelijking dus niet, om een minderwaardig gevoel te voorkomen. Interessanter is je huidige ik te vergelijken met je vroegere zelf: waarin ben je gegroeid? Wat kan je nu beter? Waarin ben je sterker geworden? Wat gaat nu makkelijker?

 

4. Accepteer jezelf zoals je bent

Je lichaam, je intelligentie, je (on)handigheid … je zal het ermee moeten doen, ze zijn eigen aan jezelf. Soms verlang je ernaar iemand anders te zijn, maar dan ga je voorbij aan wie je bent en wat jij in je mars hebt.

Streven naar groei is prima. Maar doe het vanuit een tevredenheid met jezelf, vanuit jezelf willen verrijken, en niet vanuit jezelf niet accepteren of waarderen waar je nu staat. Dat laatste werkt eerder ondermijnend. Je bent wie je bent en dat is prima.

 

Graag aan de slag om je zelfbeeld en eigenwaarde te versterken, zodat je veel meer vervulling kan ervaren?

In het jaarprogramma ‘Boost your Inner Self. Your Time to Shine‘ helpt Inge je om met veel meer plezier en gemak méér uit je leven te halen. Schrijf je hier in voor het jaarprogramma, VIP of Sterk Leiderschap-formule! 

Inge Ketels is leiderschaps- en businesscoach. Ze helpt professionals en ondernemers naar hun next level, zodat ze vervullend en in minder tijd de leider kunnen zijn die ze willen zijn, onder hun voorwaarden!

Wil je graag anders in je onderneming staan en weet je niet hoe? Reserveer hier je scan-gesprek (enkel voor ondernemers met een omzet boven 75.000€), waarin ik je ideeën geef voor jouw situatie. Beperkt aantal plaatsen in mijn agenda, dus meld je snel aan.

PS: eerder een loopbaanvraag? Wil je ontdekken welke kwaliteiten je hebt, zodat je sterker staat in je job of in de zoektocht naar een vervullende werkomgeving? Neem contact met ons op en we matchen je met de best passende loopbaancoach voor een vrijblijvend gesprek. Kijk hier alvast wie onze coaches zijn!