Maak jij ook deze communicatie fout, die ergernis en conflict geeft?

Gebruik je stoppers in je communicatie?

Ik val even met de deur in huis. 😉 Want dit is ontzettend interessant. Eens je het door hebt, verbetert je communicatie met sprongen. En dus ook het contact met anderen, en zelfs met jezelf!

Ontdek hier hoe!

Heb je er een gewoonte van gemaakt om eerder te zeggen wat je niet wil? 

Bijvoorbeeld: ‘mijn haar trekt weer op niks’, ‘de beste parkeerplekken zullen wel weer ingenomen zijn’, ‘die nieuwe manager gaat dwarsliggen’ of tegen de kinderen ‘met natte haren buiten word je ziek’.

Klinkt heel normaal als taalgebruik, niet? Toch ooit bij stilgestaan dat dit contraproductief is?

Waarom? Je richt je aandacht op wat je niet wil, of op wat je niet bedoelt.

Dit zegt niets over wat je wel wil, wel bedoelt. Daarom ben je niet duidelijk.

Waarom werkt dit niet?

Het onbewuste van je geest kan je vergelijken met een zoekmachine op een computer.

Het werkt nogal letterlijk. Je typt onderwerpen in. Woorden als ‘niet’ of ‘geen’ vallen weg. De zoekmachine levert je resultaten die overeenkomen met wat je ‘intypt’. En net dat ga je zien en opmerken.

Wanneer ik bijvoorbeeld wil dat mijn nieuwe voorstel geaccepteerd wordt door mijn leidinggevende, helpt het niet om te wensen dat hij niet weer geen tijd heeft voor een meeting.

Want zo krijg ik zoekresultaten met ‘weer geen tijd’. Dat is heel iets anders dan acceptatie van een voorstel.

Hoe herken je stoptaal?

Zeker in het aanspreken van kinderen of van jezelf kan je je betrappen op dit soort taal. ‘Nee, niet zo doen’. ‘Pas op, je valt’. ‘Je niet pijn doen’. Of naar jezelf ‘Nu geen fouten maken.’, ‘De sleutel niet vergeten’.

Hoe zou dit je zoekmachine, en die van je omgeving, anders instellen, denk je? Hiermee zeg je wat je wel bedoelt:

‘Kijk, hier is een stapje, stap er over heen’. ‘Fijn als je goed voor je zelf zorgt’ of naar je zelf ‘ik doe het gewoon direct correct’, ‘ik denk aan de sleutel’.

Spreken met absolute termen verklapt ook dit soort negatief gerichte taal: woorden als nooit/altijd, niemand/iedereen, nergens/overal, niks/alles, moeten/niet willen.

 

Hoe pak je het nu anders aan? Hoe ga je van onproductieve stoptaal naar heldere taal? 4 Tips:

Tip 1 Ombuigen

Ga voor jezelf na wat constructiever klinkt. Op zich programmeer je je onderbewuste (en dat van de mensen rond je) met wat je zegt. Het woordje niet valt daarbij letterlijk in het niets. Ga na wat je werkelijk wilt. Leer dat te zeggen.

‘Die collega gaat weer niet meewerken.’ wordt ‘het zou fijn zijn als die collega meewerkt.’

‘Al 3 schoenwinkels waar we niets hebben gevonden. Zou dat in de volgende ook zo zijn?’ wordt ‘Het zou fijn zijn als we dadelijk super tevreden met toffe schoenen de deur uit gaan.’ (En dat gebeurde dan ook…, zoekend naar ideale communie-schoentjes voor mijn metekindje!)

 

Tip 2 Verander eigen uitstelgedrag door constructief te benoemen wat je wil

Uitstelgedrag kan versterkt worden door stoptaal. Herken je zo’n innerlijke dialoog? “Nu niet weer even facebook kijken. Waarschijnlijk geraakt het verslag weer niet af. Het is zo’n vreselijke klus.” De zoekmachine gaat over: facebook, niet af geraken, vreselijke klus.

Zoekresultaten zijn dan ook van deze strekking, net wat je niet wil!

Experimenteer eens met: ‘Even concentreren. Zo gaat het verslag makkelijker. Wie weet is het sneller af dan gedacht.’

Mogelijk merk je op dat je het je zelf veel makkelijker maakt met deze nieuwe innerlijke dialoog!

 

Tip 3: Communiceer helder met je omgeving.

Wil je ergernis en conflict vermijden? Zorgen dat de ander je beter verstaat?

Kies je woorden zodat je zegt wat je wil, zodat je jouw aandacht en die van de ander richt op wat je wil.

Tegen kinderen bijvoorbeeld in plaats van ‘stoot je beker niet om’, ‘zet je je beker veilig weg?’, tegen je collega ‘wat denk je van fruitspiesjes?’ in plaats van ‘ik heb liever geen taart voor mijn verjaardag’.

 

Tip 4: Let op welke woorden je zoekmachine bevat!

‘Ik ga nu niet negatief denken’ en je zoekmachine bevat ‘negatief, denken’.’ Nu geen ruzie maken!’ En je zoekmachine bevat ‘ruzie’. ‘Niet bang zijn in het donker’, bevat ‘bang’. Wees telkens zacht voor jezelf als je dat opmerkt. Maak er een spelletje van met je jezelf. Hoe kan je dit nu omvormen in wat je wel wil? Vb ‘ik hou het positief.’ ‘Fijn als jullie het zelf even oplossen’. ‘Het is veilig in het donker’.

Je taal omvormen naar wat je wil kan in het begin lastig zijn. Het kan wat denkwerk vragen. En ook concentratie.  

Het geeft echter ook heel wat terug. Je verandert je alledaagse communicatie, met jezelf, met je omgeving. Op zich programmeer je je zelf en je omgeving op een andere manier door constructieve taal te gebruiken.

Een kleine moeite met verstrekkende gevolgen.

Ik ben benieuwd naar jouw experimenten! Graag lees ik ze op facebook!

 

Hoe zit het bij jou?

Merk je dat je communicatie vaak contraproductief is? Dat betekent dat je ook zo denkt.

In het traject Sterk Leiderschap krijg je die praktische, eenvoudige tools in handen die zorgen voor een positieve, energiegevende mindset. Zodat je kan zijn wie je bent. Met ruimte voor je potentieel en uit je zelf halen wat erin zit.

Het traject Sterk Leiderschap geeft jou, als ondernemer, professional of leidinggevende, de mogelijkheid om echt aan het stuur te staan van jouw leven en je loopbaan/zaak. Vanuit innerlijke kracht, met meer plezier en gemak! 

Dit heeft verstrekkende en positieve gevolgen voor jezelf, je omgeving en je werk.

Lees er meer over. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit innerlijk leiderschap en flow.

Kennismaken? Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!

PS: geen zin in een traject, wel om je gedachten om te buigen en je zoekmachine in te stellen op positief? De Cd’s/mp3’s van het superkwartet doen juist dat! De kracht van je gedachten gebruiken, zodat je sterk in je schoenen staat, vanuit innerlijke rust en je kan leven en genieten vanuit je hart! Je omgeving gaat versteld staan! Bestel ze hier