Coach je eigen ondernemer competenties: Op naar een positieve mindset in 5 stappen!

Wie succes wil … kijkt het best even in de spiegel. Want de waarheid is dat maar één persoon het kan doen, en dat ben jij zelf. En alleen met de juiste gedachtegang bereik je je doel. Geloof me, ik spreek uit ervaring. Graag pak ik samen met jou je – bewuste en onbewuste – persoonlijke obstakels aan. Ik leer je om je eigen positieve mindset te creëren in 5 stappen. Zo staat niets jouw succes nog in de weg!

Bah, een baas!
Bij het begin van mijn carrière had ik geen hoge pet op van mijn leidinggevenden. De ene baas had nooit tijd, de andere gaf me pas feedback na een maand. En er was er zelfs eentje die hield van roepen en tieren. Geen wonder dat ik me slecht voelde in die periode. Het gevolg was dat ik zo goed en zo kwaad als ik kon mijn plan trok binnen mijn job. Dat bracht uiteraard veel stress met zich mee. Ik piekerde me suf en nam moeilijke beslissingen vaak alleen. Zelfs verantwoordelijkheden van collega’s belandden spontaan op mijn bord.

Een foutje in mijn overtuiging

Maar op een bepaald moment veranderde alles. Ik zag in dat mijn eigen overtuigingen en aannames doorslaggevend waren voor mijn succes (of op dat moment: het uitblijven van succes). Hoe ik bijvoorbeeld dacht over bazen, begon altijd vanuit een negatieve mindset: ‘je hebt er niets aan’, ‘ze hebben geen tijd’, en ga zo maar door.

Ik verving die negatieve gedachtegang door positieve gedachten, zoals ‘mijn contact met mijn leidinggevende is goed’, ‘fijn dat hij me ondersteunt’, ‘zijn visie is krachtig’, ‘we werken prettig samen’, … Door anders naar mijn omgeving te kijken, veranderde de situatie. Zo ging mijn altijd brullende baas plots veel minder tieren. En ikzelf durfde me daardoor anders op te stellen en te gedragen.

 

Je mindset is ‘de baas’

Uit die ervaring leerde ik dat een gevecht aangaan met de wereld rondom me geen goed plan is. Dingen veranderen pas echt als je je eigen gedachten en (onbewuste) ideeën wijzigt. Je eigen mindset is dus bepalend.

Enkele voorbeelden:

  • Start je als zelfstandige en zie je andere ondernemers vooral dag en nacht werken? Veel kans dat jij ook het klokje rond zult presteren.
  • Begin je grote projecten vaak met veel moeilijkheden? Dan is de kans groot dat je een nieuw project moeizaam en met lood in de schoenen opstart.
  • Heb je vaak conflicten met collega’s? Dan benader je hen na een tijdje automatisch vanuit een negatieve mindset, waardoor de kans op conflicten nog vergroot.
  • Ben je leidinggevende? En vind je ergens dat je het niet goed (genoeg) kan? Dan straalt dat onbewust van je af en krijg je makkelijk te maken met medewerkers die hun hakken in het zand gooien.

Herken je jezelf in een van die voorbeelden? Dan heb jij nood aan een doelbewuste succesmindset! Want alleen met een positieve en ondersteunende flow van gedachten en ideeën bereik je je doelen vol zelfvertrouwen.

 

Ik leer je graag in 5 stappen hoe je je eigen (onbewuste) belemmeringen omvormt tot een krachtige focus.

Een succesmindset in 5 stappen!

  1. Bouw stap voor stap vertrouwen op

Eerst een algemene tip: begin klein. Bijvoorbeeld door een collega met wie je een stroef contact hebt, op een positievere manier te benaderen. Zo bouw je stap voor stap het vertrouwen in je nieuwe mindset op en ontdek je wat die nieuwe manier van denken voor jou kan betekenen. Grote issues die al langer spelen, hebben vaak een emotionele lading. Een succesmindset opbouwen in zulke situaties is daarom moeilijker. Maar uiteraard niet onmogelijk! Met mijn hulp als coach, in een versterkend jaartraject zul je ook in moeilijke situaties de juiste overtuiging(en) opbouwen. Maar kies voor deze oefening alvast eens een relatief klein issue uit.

 

  1. Zoek een situatie die je niet prettig vindt

Hoe denk je over dit probleem of deze situatie? Vraag je dat bewust af en noteer al je gedachten in een lijstje. Voor een slechte relatie met een collega kan dat bijvoorbeeld zijn: ‘ze is boos op me’, ‘ik heb vast iets verkeerds gezegd’, ‘ik pak zulke situaties niet goed aan’, …

  1. Vorm je gedachten om

Nu is het tijd voor de echte transformatie! Maak van de zinnen uit stap 2 helpende, ondersteunende en positieve gedachten. Bijvoorbeeld: ‘ze is blij met mij als collega’, ‘ik ben gelukkig met haar als collega en alles wat ze doet’, ‘ik zeg ook veel positieve dingen’, ‘ik leer beter en beter met deze situaties omgaan’, …

  1. Herhaal je nieuwe gedachten

Herhaal je nieuwe gedachten nu voortdurend. Zo zul je je nieuwe zienswijze al snel in jezelf verankeren. Zoek daarbij ook regelmatig uit op welk vlak je nieuwe overtuigingen al kloppen. Wanneer was je bijvoorbeeld blij met iets dat je collega deed?

  1. Ga over tot actie

Met je nieuwe en doelbewuste succesmindset sta je neutraler of zelfs positiever in de situatie. Uiteraard is dat een betere basis voor elke actie die je onderneemt. In ons voorbeeld durf je nu veel gemakkelijker aan je collega te vragen of er iets stoort. En de kans is groot dat het contact verder vanzelf verbetert. Simpelweg door je eigen succesmindset.

 

Wil jij ook gaan voor een positieve mindset en meer succes? Dan is het traject ‘Sterk leiderschap’ echt iets voor jou! Lees er meer over.

Ook organisaties zijn hier aan het juiste adres! Heb je nog ruimte in je opleidingsbudget? Ik werk deze trainingen graag uit op maat van jouw bedrijf. Contacteer ons.

PS: Ben je het beu dat je niet je volledige potentieel kan inzetten? Wil je daar verandering in brengen? Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Heb je interesse in een jaartraject met mij, wetenschappelijk onderbouwd en ontzettend krachtig? Goed nieuws! Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!