‘Ik moet het zelf kunnen’, ‘ik wil het zelf doen’ hoor ik wel eens vallen. Zowel bij de dame met een ontkende burn-out als de leergierige (knappe) jongeling die vooruit wil in het leven.

 

Mijn tweejarig zoontje Luca verdedigt met veel vuur zijn versie van deze zin. Een boterham smeren is voor hem zo een hele leuke tijdbesteding. Gevolg: confituur overal. Plakkende tafel. Breed glimlachende Luca. Veel opkuiswerk voor mama. Maar wel, o zo schattig.

 

Je oefent natuurlijk vaardigheden. Je wordt beter in bepaalde aspecten. Je inzetbaarheid vergroot.

 

Maar wist je dat ‘ik moet het zelf kunnen’ een gevaar in houdt?

 

Meerdere zelfs. Hier zijn ze:

  • Iemand blijft doorgaan, ook al is de batterij leeg. Hierdoor overschrijdt iemand zijn grens en houdt een masker omhoog. De reflex om hulp te vragen, toe te geven dat het niet (goed) gaat wordt als bere-moeilijk ervaren. Hierdoor komt iemand in een neerwaartse spiraal terecht van proberen het hoofd boven water te houden. Wat niet lukt.
  • Het perfectionistische ik, samen met de kritische stem bepalen iemands leven. Dat betekent een hoge lat, veel eisen aan zichzelf, zichzelf uitputten.
  • Vanuit stress gaat iemand vaak pleasen: het anderen naar de zin maken. Toch weer een taak op zich nemen, ook al gaat dat niet samen met andere taken of had iemand zich voorgenomen minder te doen.
  • Tijd, kostbare tijd, verdoen aan dingen die makkelijk door anderen gedaan kunnen worden. Zo is er minder tijd om te doen wat iemand graag doet, of waar die persoon goed in is of simpelweg het verschil in kan maken.
  • Het kan maken dat iemand traag vooruit gaat. Fouten maakt. Zo duurt het veel langer dan wanneer een professional gevraagd wordt.

 

Vaak dus helemaal niet zo slim, dat ‘ik moet het zelf kunnen’!

 

Eerlijk gezegd, toen mijn coach vorig jaar zei dat ik meer moest uitbesteden, was ik daar even niet goed van. Ik besteed in mijn huishouden en tuin al veel uit, maar nog niet zozeer in mijn zaak.

Het confronteerde en riep vragen op. Hoe kan ik dat aanpakken? Wie kan wat goed doen?

Nu bekijk ik taak voor taak. Ik werk nu samen met een webbouwer, een student, 2 VA’s (virtuele assistenten) en hier en daar nog een hand hulp. Zalig. Dat geeft me meer tijd om te focussen op datgene wat ik in essentie wil doen.

 

Even terug naar jou. Waar voel je je overbelast? Wat doe je niet graag?

Waar kan je hulp inschakelen in je huishouden, tuin, opvang kinderen,…?

Hoe kan je in je werk méér doen waar jij goed in bent en wat je graag doet? Aan wie kan je vragen dingen te doen die je minder graag doet of niet zo goed kan? Kan je taken uitwisselen?

Wat ga je uitbesteden?

Welke vraag om hulp  ga je stellen?

Wie kan je helpen, qua mindset, of om te groeien? In een training of opleidingstraject vind je gecondenseerde tools en kaders die je snel helpen stappen te zetten.

 

Weten dat je kan veranderen is één ding. Doen een tweede.

 

Als je hulp nodig hebt … ons team staat voor je klaar (ook via loopbaanbegeleidingcheques!).

 

Ik ben benieuwd! Wat ga je doen? Klik hier om een berichtje te laten op de facebookpagina: www.facebook.com/bureaustroom

 

Wil je graag anders in je leven staan en weet je niet hoe?

Het traject Sterk Leiderschap geeft je tools om aan het stuur te staan van jouw leven. Vanuit innerlijke kracht, met meer plezier en gemak!  Lees er meer over.

PS: Ben je het beu dat je niet je volledige potentieel kan inzetten? Wil je daar verandering in brengen? Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Heb je interesse in een jaartraject met mij, wetenschappelijk onderbouwd en ontzettend krachtig? Goed nieuws! Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!