Geeft burn-out een blijvende beschadiging?

Een burn-out is er niet van de ene dag op de andere.

Het is een lang proces, waarbij iemand voortdurend voorbij eigen grenzen gaat. Doorzettingsvermogen, loyaliteit, de wil om verder te kunnen doen,…  zijn zo sterk dat de steeds erger wordende signalen van het lichaam genegeerd worden.

 

Vaak merk ik herkenning in een training rond stresspreventie of veerkracht. Ik hoor er verhalen van reuma, fibromyalgie, CVS, burn-out, ontstaan na langdurige stress. Dit roofbouw plegen op je lijf heeft een gevolg…

Volgens Marc van Veldhoven, Nederlandse hoogleraar Werk en gezondheid, kan er definitief iets stuk gaan in het brein door een burn-out. ‘Het zou kunnen, maar bewijs is er niet voor’, zegt Psychologe Carien Karsten, ‘Wel is het belangrijk bij herstel te richten op dingen die nog wel goed gaan en die energie geven. Dus niet focussen op herstel van concentratie, want dat geeft juist overbelasting. Waardoor iemand makkelijker denkt dat de schade blijvend is. ‘

Merk je gaandeweg meer klachten op? Wil je het niet zo ver laten komen? Neem actie!

Hier alvast tips om beter voor jezelf te zorgen:

 

  1. Herken tijdig de kans op een burn-out

 

Hoeveel van deze klachten heb je?

Vermoeidheid, Concentratieproblemen, Prikkelbaarheid, Slecht slapen, Nergens zin in, Depressief/somber, Gespannen, Hoofdpijn, Onrustig/opgejaagd, Spierpijn nek/schouders/rug, Angsten, Vergeetachtigheid, Emotioneel, Hartkloppingen/-klachten, Teruggetrokken.

Trek bij meer dan 5 aan de alarmbel!

 

  1. Stop en rust

Ja, ja, een simpele tip. En geen gemakkelijke!  Juist omdat je denkt dat je enkel kan doorgaan.

Stop toch! Schrap van je lijst. Haal de belangrijkste stressoren weg. Delegeer. Niemand is onmisbaar. Zorg voor rust.

Niemand heeft er iets aan als jij ten onder gaat! Of je leven maar half leeft…

 

  1. Bouw je lijf terug op

Door die rust en daarnaast ook door voedend voedsel, doelbewust ontspannen , doelbewust dingen doen die energie geven.

Een tool die gigantisch helpt om van stress naar neutraal en naar welbevinden te gaan is hartcoherentie! Het helpt op vele vlakken: je gezondheid, helder denken, stresslekken verminderen, energie vergroten,… Een onmisbaar iets in deze tijden!

 

Wil je graag anders in je leven staan en weet je niet hoe?

Het traject Sterk Leiderschap geeft je tools om aan het stuur te staan van jouw leven. Vanuit innerlijke kracht, met meer plezier en gemak!  Lees er meer over.

PS: Ben je het beu dat je niet je volledige potentieel kan inzetten? Wil je daar verandering in brengen? Weet je dat je diep vanbinnen zelf moet veranderen? En dat een positieve mindset heel veel voor je zal betekenen? Heb je interesse in een jaartraject met mij, wetenschappelijk onderbouwd en ontzettend krachtig? Goed nieuws! Reserveer hier je scan-gesprek, waarin ik je tips en inspiratie geef voor jouw situatie. Meld je asap aan. Eerst komt, eerst maalt!