Ondernemerschap of niet? Wat wil ik nu echt?

De meest gehoorde loopbaanvraag zou wel eens kunnen zijn ‘Wat wil ik nu echt?’.

Zelf liep ik erg lang zoekend rond. Ik vond niet echt mijn draai. Tot mijn 30ste leek het of ik maar wat deed, zonder er echt veel voldoening bij te vinden. Iemand zei eens ‘eerst wat toerist spelen en ervaring opdoen’. En dat klopte wel bij mij. Pas later werd duidelijk waar die ervaring voor diende. (Inge Ketels)

Het is niet bepaald makkelijk je eigen weg te vinden in het leven. Want om te kiezen voor en vanuit jezelf, dat vraagt heel wat zelfkennis.

Herkenbaar voor je?

Kristel De Smedt van Persephone en loopbaancoach bij Bureau Stroom schreef een artikel hierover. Zodat je een zicht krijgt hoe loopbaancoaching je kan helpen als je niet weet wat je nu echt wil!

 

Wat wil ik?

“Wat wil ik?” is een veel gestelde vraag tijdens loopbaanbegeleiding.

Tijdens een loopbaancoaching krijg je heel wat tools om je te helpen met die vraag. Je exploreert, op een gestructureerde manier, wat je interesses, kwaliteiten, werkwaarden,… zijn. Dat bespreek je met je loopbaancoach en geeft je inzichten, waardoor je verdere stappen kan nemen.

Soms gaat dit vrij vlot. Het resultaat is bijvoorbeeld een duidelijk jobdoelwit, of versterkt inzicht in wat je goed kan waardoor je een functioneringsgesprek beter kan aanpakken.

Zo kan je meer sturing geven aan je loopbaan.

 

Help, ik blijf vastzitten!?

Soms is het niet zo evident. Je zoektocht hierin kan een hele uitdaging zijn.

Als je merkt dat je blijft vastzitten, kan het een signaal zijn dat er dieperliggend iets is. Mogelijk heb je last van ideaalbeelden.

Die kunnen je onbewust blokkeren om tot keuze en actie te komen.

 

Wat blokkeert om een keuze te maken? Wat zijn ideaalbeelden?

Ideaalbeelden heeft elke mens ooit gevormd in zichzelf. Meestal als kind. Het zijn overtuigingen, normen en waarden, overgenomen van andere mensen die toen belangrijk waren, zoals bijvoorbeeld ouders, grootouders, een leerkracht, … . Soms ook vanuit de cultuur waarin we opgroeien.

Het hebben van normen en waarden is op zich positief, het geeft een leidraad in je leven. Echter we spreken van een ideaalbeeld als een bepaalde norm of waarde jou keuzes laat maken en gedrag laat stellen dat niet past bij wie je echt bent.

 

Toch ga je aan dit ideaalbeeld proberen voldoen. Je bent gaan geloven dat dit zo hoort. Dus als je hier niet aan zou voldoen, vrees je gestraft (afgewezen, ….) te worden. Deze angst kan een sterke – meestal onbewuste – drijfveer zijn om steeds naar dit ideaalbeeld te streven.

 

Bijvoorbeeld:

Als kind was je van nature nieuwsgierig, avontuurlijk en ging je spontaan op onderzoek uit. Je vond het ook leuk om veel vragen te stellen en ook door te vragen als een antwoord je niet bevredigde.

 

Stel dat je hierbij een aantal keer de reactie kreeg van anderen “doe niet zo lastig” of “je bent een zeurpiet”. Of dat je avontuurlijke gedrag werd veroordeeld als impulsief, onverantwoord, of misschien als “je bent stout”.

De veroordeling die je hierbij ervaarde hoeft niet altijd expliciet uitgesproken geweest zijn, dit kan ook op meer subtiele manieren gebeurd zijn, vb. via lichaamstaal, vermomd onder humor of andere… .

 

Een kind gaat dit na een tijd echt geloven, en trekt de conclusie “ik ga nooit meer nog spontaan en nieuwsgierig zijn, want dan word ik gestraft”.

Zo ontstaat een ideaalbeeld “ik moet altijd bedachtzaam zijn” (of een variant).

Hierdoor verliest het kind vertrouwen in zijn talent (in dit voorbeeld “spontane avonturier”). Het zal dit talent gaan wegduwen in zichzelf, alsook de bijhorende valkuil (= overdrijving van de kwaliteit vb. impulsiviteit).

 

Last van perfectionisme

 

Belangrijk hierbij te weten is dat dit alles meestal onbewust gebeurt: een kind kan nog niet bewust reflecteren over zichzelf. Hierdoor besef je later als volwassene dikwijls niet dat je vanuit deze bepaalde ideaalbeelden leeft.

 

Betreft bovenstaand voorbeeld: op zich is er natuurlijk niets mis met “bedachtzaam zijn”. Integendeel, dat is ook een kwaliteit. Echter bij ideaalbeelden draait het om de woorden “nooit” en “altijd”: deze verwijzen naar extremen.

 

Een ideaalbeeld laat je dus een gedrag stellen dat uit balans is geraakt.

 

Het laat je bepaalde kwaliteiten in jezelf (deels) onderdrukken (in het voorbeeld ‘de avonturier’ in jezelf), alsook sommige valkuilen die met het ideaalbeeld te maken hebben.

 

Het laat je streven naar een perfectionistisch en onhaalbaar gedrag, wat uiteindelijk alleen maar je zelfvertrouwen verder ondermijnt, omdat je steeds ontgoocheld raakt in een onrealistisch streven.

 

Dit slorpt veel energie in je op.

 

Je leeft als het ware een beetje vervreemd van jezelf.

 

Echt niet meer weten wat je zelf leuk of belangrijk vindt?

 

Levend vanuit ideaalbeelden, weet je op den duur echt niet meer weet wat je nu zelf leuk of belangrijk vindt. Je bent het zo gewoon geraakt om te leven in functie van verwachtingen van anderen, dat je dit niet meer beseft.

 

Het is een soort automatisme. Je kan dan bijvoorbeeld wel een vaag gevoel van onvrede ervaren, of vermoeidheid, depressieve gevoelens, prikkelbaarheid, zonder dat je beseft waarom.

 

Zelf op onderzoek?

Dan kan het helpen om dieper te onderzoeken welke mogelijke ideaalbeelden jij ooit bent gaan geloven. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te observeren bij jezelf welke gedachten die beginnen met “ik moet altijd….” of “ik mag nooit…” en schrijf deze op.

 

Dit lijstje kan je bespreken met je loopbaancoach, om verder inzicht en begrip te krijgen voor deze ideaalbeelden:

  • welk voordeel hebben ze je toen opgeleverd?
  • welke verdere gedachtegang vloeit eruit voort, waardoor je vast zit in je loopbaanvraag
  • welke prijs betaal je hier dan voor?
  • hoe kan of wil je deze ideaalbeelden omzetten, zodat je makkelijker vooruit kan?

 

Door dit bewust worden, herontdek je stap voor stap je ware authentieke motivaties in werk.

  • Wat betekent werk echt voor jou?
  • Welke invulling wil jij hier verder aan geven die echt bij jouw unieke zelf past, los van verwachtingen van anderen?
  • Welke unieke talenten, normen, waarden en interesses sluiten oprecht aan bij de kern van jouw wezen?

 

Wat is je volgende stap naar job- en levensvreugde?

Als volgende stap kan je dan onderzoeken hoe dit concreet vorm te gaan geven. Welke acties zijn er nodig zoals bijvoorbeeld een bijscholing, bepaalde job ervaring gaan opdoen, …

Dit kan soms opnieuw angsten en twijfels omhooghalen – het is een lopend proces al doende lerend –   maar je kan dit aangaan in voor jou haalbare stappen.

 

Hoe meer stappen je hierin zet van toch je eigen weg te gaan, hoe meer job- en levensvreugde je hierin kan vinden!

 

© Kristel De Smedt – Persephone

 

Weet jij niet wat je wil en wil je hulp daarbij? Maak een afspraak met onze loopbaancoaches voor een vrijblijvend gesprek! We kunnen je, met plezier en kunde, helpen in Borgerhout, Vremde, Houthalen, Genk, Opglabbeek, Tongeren en Maaseik.

Stuur via contact een berichtje met je vraag, gsmnr, gewenste plaats van begeleiding, en mailadres en we doen ons best je te contacteren binnen 2 werkdagen.