Wat zijn kernkwadranten en hoe kan je ze effectief in zetten?

Kernkwadranten, van Daniel Ofman, geven een link tussen jouw kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Met deze link kom je tot inzichten én begrip over jezelf en voor anderen.

Want vraag je je ook af:

  • Wat kan ik goed?
  • Wie ben ik nu precies?
  • Waar ben ik sterk in?
  • Wat zijn mijn competenties?
  • Hoe zet ik ze in?

Kernkwadranten geven een, soms verrassend scherp, inzicht. Zowel in jezelf, als in een uitdaging die je hebt.

En inzicht in een probleem is een stap naar de oplossing!

Hoe ziet zo een kernkwadrant er in praktijk uit en wat heb je eraan?

Loopbaancoach, Anne Groffils, stelt dat een kernkwadrant enerzijds helpend is in communicatie en anderzijds mildheid en groei oplevert. In verhalen van mensen zitten regelmatig kwadranten verweven.

Lees even mee. Ter verheldering geeft zij volgend voorbeeld:

Een klant in loopbaanbegeleiding is na een burn-out terug gaan werken. Ze loopt opnieuw tegen hetzelfde aan. Haar energie neemt af en ze ziet zichzelf terug afzakken. Ze heeft er genoeg van en wil een andere baan gaan zoeken. De communicatie met haar collega’s loopt stroef en regelmatig zijn er conflicten. Het begon allemaal met die functiebeschrijvingen! Collega’s wimpelen sindsdien werk af met te zeggen “dat hoort niet bij mijn takenpakket”.

In haar ogen blijven deze mensen ter plaatse trappelen, zijn ze liever lui dan moe en willen ze niets ondernemen. Ze begint zich mateloos aan hen te ergeren. Zij blijft zich te pletter werken. De taken die anderen wegduwen, komen op haar bord terecht. Je zou kunnen zeggen dat zij die taken naar zich toe trekt. Hierdoor is ze dan altijd druk bezig. Vervelend is dat ze opmerkingen krijgt dat ze  zichzelf weer voorbij aan het hollen is. Zij houdt wel van de afwisseling die een ruim takenpakket geeft. Wat maakt het uit of het al of niet in haar takenpakket zit, als de job maar boeiend blijft! Zij kijkt niet zo nauw op haar klok en maakt regelmatig overuren om haar taken en de extra taken af te krijgen. Ze beseft ook wel dat ze hierdoor in de problemen komt. Het gebeurt steeds vaker dat haar energie op is als ze naar huis rijdt.

Ze heeft het idee dat ze altijd maar moet, dat het zo lastig is om het rustiger aan te doen. Van her en der krijgt ze adviezen over rust nemen en grenzen stellen. Maar ja, voor haar is ontspanning nemen iets dat moet en dat haar eerder spanning bezorgd. Er is ook zo veel dat moet en zo weinig tijd om iets te willen! Ze geeft toe, gaan zitten bij een kop koffie of thee, terwijl er nog zo veel te doen is, daar heeft ze moeite mee, dan beschouwt ze zichzelf immers als LUI! Ze heeft zich al genoeg lui gevoeld, in die periode van haar ziekenverlof! Ze komt in conflict met zichzelf, ze heeft immers nog weinig energie en behoefte aan rust. Zij wil EN/EN, dat is wat moet!

Wat haal je uit dit verhaal als kernkwaliteit? Dat is de energieke doener.

De opmerking dat ze zichzelf weer gaat voorbij lopen, brengt ons bij de valkuil: het impulsief, het vergalopperen.

Het advies om het rustiger aan te doen = uitdaging: doseren, stap voor stap gaan.

Maar ja, ze heeft écht een hekel aan van die mensen die … En zo komen we bij haar allergie: luie mensen, mensen die ter plaatse blijven trappelen

Haar kernkwadrant ziet er als volgt uit:

Welk inzicht brengt haar dit kernkwadrant?

Enerzijds het conflict met zichzelf én anderen, van haar valkuil naar de allergie. Als zij aan het “vergalopperen” is én wordt dan geconfronteerd met “luiheid” of geen energie hebben, dan stijgt de stress torenhoog.

Anderzijds ziet ze een groeikans, de link van de kernkwaliteit naar de uitdaging. De energieke doener die leert doseren met een stappenplan. Met mildheid komt ze bij en/en, minder moeten en meer willen.

En de communicatie? Ze gaat zich meer richten op de groeikans. Ze kijkt anders naar haar collega’s en bespreekt met hen hoe ze met die “extra” taken kunnen omgaan. Ze merkt dat er best overleg mogelijk is. De taken worden verdeeld, de werksfeer wordt aangenamer, zij maakt minder overuren en gaat met energie naar huis.

Hoe kun je hier zelf je voordeel uit halen?

Na dit voorbeeld, nog even verder met het kernkwadrant en de vier delen:

Jouw Kernkwaliteit is één van jouw goede eigenschap, een karaktertrek die jij als vanzelfsprekend ben gaan beschouwen. Het gaat hier eerde om aangeboren kwaliteiten dan om aangeleerde kwaliteiten. In het Engels spreken ze dan van “nurture” en “nature”

Zo bijvoorbeeld zijn er mensen die van nature uit behulpzaam zijn en mensen die eerder geleerd hebben om behulpzaam te zijn.

Je kent misschien zo wel iemand die grappig is en een ander die probeert grappig te zijn.

Je kunt stellen dat het gaat om dat wat je “gewoon” doet en dat wat je vindt dat je moet doen. Vanuit deze eigenschap vind je het vreemd dat anderen anders reageren, dat ze deze eigenschap niet hebben,  en ook dat je merkt dat mensen jou appreciëren om deze kwaliteit.

Hoe vind je je eigen kwaliteit?

Hoe zoek je nu naar jouw kwaliteit?

Want ja, het is voor jou vanzelfsprekend, je vindt het zo bijzonder niet.

1.Vraag bijvoorbeeld in je directe privé en werkomgeving typische karaktereigenschappen die op jou van toepassing zijn. Voor jou automatisme die je over het hoofd ziet, voor anderen eenvoudig te benoemen.

2.Daniel Ofman heeft een lijst met kwaliteiten opgenomen, je vindt deze lijst in één van zijn boeken of als je google raadpleegt op ‘kernkwaliteiten’. Handig om in deze lijsten te kijken en te vinden wat bij jou past, om van deze kwaliteiten dan vervolgens een top 10 te maken en ermee aan de slag gaan. Je kunt ook vragen aan anderen om jouw goede kwaliteiten op te noemen, terwijl je ze deze lijst geeft.

3.Welk motto, welke levensspreuk past bij jou? Welke kwaliteit zit hierachter?

Hoe vind je je valkuil?

De Valkuil komt voort uit je kernkwaliteit, is doorgedreven. Anderen vinden dat je overdrijft, dat je ergens beetje “te” in bent. Jij ziet dat bij jezelf niet zo, je vindt het zo geen probleem en kan het best hebben van anderen.

Een paar voorbeelden: Ze zeggen wel eens dat ik niets serieus kan nemen of dat ik nogal cru kan zijn. Dat ik een grapjas ben, maar dat ik alles weglach en behoorlijk sarcastisch uit de hoek kan komen, dat ik moeite heb om de zaken serieus te nemen. Hierdoor trap ik blijkbaar al eens op zere tenen.

Of deze: Jij ervan houdt dat alles netjes is en anderen vinden dat je poetsziek bent. Of net andersom, jij vindt een beetje rommel best gezellig en in de ogen van anderen been je een sloddervos.

Hoe vind je je uitdaging?

De Uitdaging, is dan weer het positief tegenovergestelde van jouw valkuil. Die kwaliteit, die anderen jou toewensen, waarover je een opmerking krijgt als: “het zou goed zijn als je ….” Als jij diegene bent die alles weglacht, krijg je bijvoorbeeld een opmerking als “het zou goed zijn als je de ernst hiervan inziet” De uitdaging is tevens een kwaliteit die je bij iemand bewondert. Zou je graag wat mondiger zijn of wil je net beter kunnen luisteren? Bedenk je eens welke kwaliteit jij graag zou willen hebben of ontwikkelen. Zo kom je bij jouw uitdaging terecht.

Handig is om een lijstje te maken van mensen die jij bewondert en dan na te gaan welke kwaliteit het is waar jij zo bewondering voor hebt.

Let eens op wat mensen jou toewensen.

De allergie

Tot slot de Allergie, die kwaliteit die jij écht storend vindt aan anderen, je hebt er een grondige hekel aan. Het is een overdrijven, het “teveel van” de kwaliteit in de uitdaging. Om verder te gaan met de vernoemde voorbeelden: de uitdaging om de ernst in een situatie te zien, mondt uit in saaiheid.

Wat kun je met de resultaten?

Conflicten ontstaan tussen de valkuil en de allergie. De grapjas die een hekel heeft aan saaiheid, aan zuurpruimen, aan mensen die amper kunnen lachen. Of diegene met het kraaknette huis heeft een hekel aan wat hij/zij slordig en rommelig vindt.

Groei zit dan weer in de verbinding tussen de kernkwaliteit en de uitdaging. De grapjas die merkt meer waardering te krijgen als hij zo nu en dan ernstig is.

De kunst bestaat erin om de linken te zien tussen deze vier kwaliteiten, om te merken hoe ze met elkaar verweven zijn, om het kwadrant te zien. Is het moeilijk om het kwadrant “rond” te krijgen? In het begin wel. En net als bij fietsen merk je dat wat moeilijk was, gemakkelijk wordt.

De volgende quote van Anne Terruwe vat samen wat het kernkwadrant voor jou kan doen:

“Je mag zijn zoals je bent om te worden wie je bent, maar nog niet kunt zijn, en je mag het worden op jouw manier en in jouw tijd”

Wil je professionele hulp bij het vinden en professioneel inzetten van jouw competenties?

Je hebt 2 mogelijkheden!

Ga aan de slag met loopbaancheques en ontdek je competenties. We hebben toffe en deskundige coaches, zoals Anne, in Antwerpen en Limburg.

Wil je een stap verder en je competenties ook echt inzetten? Durven en doen?

Het traject Sterk Leiderschap helpt jou als professional, leidinggevende en/of ondernemer om je kwaliteiten en competenties beter naar buiten te kunnen brengen, zodat je makkelijker de top bereikt. Dat geeft meer geluk, voldoening én waardering. De mogelijkheid om in te schrijven start binnenkort!

Er is beperkt plaats om echte kwaliteit in een kleine groep te waarborgen. Graag help ik je verder in een afstemmend gesprek om te kijken of het programma je optimaal vooruit kan helpen.

Kan je niet wachten en wil je afstemmen of het iets voor je is? Lees hier meer over Sterk Leiderschap en voor het maken van een telefonische afspraak waarin ik je verder help en direct tips geef: